İsveç de NATO’ya başvuracak

Finlandiya’nın ardından İsveç de NATO üyeliği için resmen başvuruda bulunma kararı aldı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ülkesinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi üzerine Finlandiya’nın ardından Kuzey Atlantik Savunma Örgütü (NATO) üyeliği için başvuru kararı aldıklarını açıkladı. Başbakan açıklamayı ana muhalefet lideri Ulf Kristersson birlikte gerçekleştirdi.

Andersson İsveç parlamentosunda yaptığı konuşmada, “Hükümet İsveç’in NATO üyesi olması için ittifakı bilgilendirme kararı aldı” dedi ve kararı “ülkesinin güvenlik politikaları açısından tarihi bir değişim” olarak tanımladı. Andersson, “İsveç’in NATO üyeliği ile gelecek olan resmi güvenlik garantilerine ihtiyacı var” dedi ve ülkesinin komşusu Finlandiya ile hareket ederek NATO’yu bilgilendireceklerini söyledi. Finlandiya pazar günü tarafsızlığını bozarak NATO’ya katılma kararı aldıklarını resmen açıklamıştı.

euronews’in aktardığı habere göre İsveç Başbakanı’nın duyurusu parlamentodaki partilerin NATO üyeliği için büyük destek verdiğini göstermesinin ardından geldi.

Hatırlanacağı gibi Parlamentodaki 8 siyasi partiden yalnızca ikisi, Sol Parti ve Yeşiller üyeliğe karşı çıktı. Anderssonun partisi pazar günü iktidardaki Sosyal Demokrat Parti 73 yıllık duruşunu değiştirerek tarafsızlıktan vazgeçeceklerinin işaretini vermişti. Hem İsveç, hem de Finlandiya’da NATO’ya üyelik için kamuoyu desteği Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişimi öncesinde oldukça düşük olmasına rağmen bir süredir bu bakış açısında büyük değişim yaşanıyor.

Son kamuoyu yoklamaları halkın görüşünün NATO üyeliği lehine değiştiğini gösteriyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.