Maslak Mashattan Projesi davası sonuçlandı! Yıkım kararı çıkabilir

Maslak’ta yıllar önce inşa edilen 10 blok ve 2 bin 200 konuttan oluşan Mashattan adlı sitenin yapı denetim ve iskan belgeleri sahte iskan alındığı gerekçesiyle iptal edildi. İskan alınamazsa konutların yıkılması için karar çıkabilir.

Şişli Belediyesi yetkililerinin sahte iskan belgesi hazırladığı 10 kulelik ünlü Mashattan Projesi’ne yönelik açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, iş insanı Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı tarafından inşa edilen 2 bin 200 konutlu projenin yapı denetim ve iskân belgelerinin iptal edilmesine hükmetti.

Bu karanın ardından Mashattan için yeniden iskân süreci başlayacak. İskân alınamazsa binaların imar kanununa aykırılıktan yıkımı gündeme gelebilecek.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Taşyapı İnşaat tarafından 2005 yılında temeli atılan 600 milyon dolarlık Mashattan Projesi’nde “sahte iskân belgesi” hazırlandığı gerekçesiyle açılan davayı karara bağladı. Kararla, projenin yapı denetim ve iskân belgeleri iptal edildi.

İş insanı Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı tarafından 2005 yılında temeli atılan Mashattan Projesi, 33 katlı 10 kuleden oluşuyor. 2 bin 200 konutun bulunduğu proje için 2014 yılında Şişli Belediyesi’nde dönemin yetkililerince 10 adet sahte iskan belgesi hazırlandığı iddiaları gündeme gelmişti.

blank

İKİ MECLİS ÜYESİNE DAVA AÇILDI
Eski CHP Meclis üyesi Hüseyin Sağ ve beraberinde birkaç vatandaşın Mashattan konutlarıyla ilgili “yapı kullanma izin-iskân belgesi” hakkında yaptıkları suç duyurusunun ardından konu yargıya taşınmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın ve Faruk Akar hakkında “Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği” suçundan iddianame hazırlanması üzerine bu iki görevli hakkında dava açılmıştı.

İMZALAR SAHTE ÇIKTI
İddianamede söz konusu iskân belgelerinin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca incelendiği belirtilerek iskândaki Barın ve Akar’a ait imzalarının kendilerine ait olduğu, diğer imzaların diğer yetkililere ait olmadığı vurgulanmıştı.

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Cemil Vasken Barın’ın “suça karşı kastının olmadığı” gerekçesiyle beraatine, Faruk Akar’ın resmi belgede “görevi kötüye kullanma” suçundan 6 ay hapis cezası vererek, iyi hali göz önünde bulundurup hapis cezası 5 aya indirilip hükmün açıklanması geri bırakmıştı.

RAPOR HAZIRLANDI
Şişli Belediyesi yetkilileri ile ilgili yargı süreci devam ederken projenin yapı denetim firması da, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptali için yargıya başvurdu. Başvuruyu karara bağlayan İstanbul 5. İdare Mahkemesi, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptaline hükmetti.

Mahkeme kararında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğinin 10 ayrı yapıya ilişkin düzenlediği 3 Mart 2020 tarihli raporuna dikkat çekildi. Kararda, Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan raporda, belgelerdik imzaların bir kısmının sahte olduğunun tespit edildiği ve ilgililer hakkında yargı sürecinin devam ettiği vurgulandı.

Bu arada sahte belgelerin, kullanımı zorunlu olduğu halde mekansal aldres sistemine kaydedilmediği, tek bir nüshasının bulunduğu onun da yıllar sonra Taşyapı firmasından çıktığı da tespit edildi.

Mahkeme kararında ayrıca projenin bulunduğu mahallenin 2014 yılında çıkartılan Büyükşehir Kanunu ile Sarıyer ilçesine bağlanmasına karşın, yapı denetim ve iskan belgelerinin Şişli Belediyesi’nce hazırlanmış olmasının da hukuka aykırı olduğuna dikkat çekildi. Mahkeme heyeti, bu doğrultuda dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. Böylece, 2 bin 200 konutun bulunduğu İstanbul’un ünlü Mashattan Projesi’nin yapı denetim ile iskan belgeleri iptal edilmiş oldu.

ELEKTRİK VE SULAR KESİLECEK
Mahkemenin yapı kullanma izin belgelerini iptal etmesinin ardından konutların tamamı iskânsız hale geldi. Bu hali usule aykırı olarak tapuda yapılan kat mülkiyetine geçiş işlemlerinin iptal edilmesi ve bağımsız bölümlerin yeniden kat irtifaklı tapuya geçiş işlemlerinin yapılması bekleniyor.

Binaların elektrik ve su abonelikleri kapatılacak ardından açtırmak istediklerinde şantiye tipi elektrik ve su bağlanacak. Kat irtifakına geçiş yapıldığı takdirde Taşyapı’nın taşınmazlara yeniden iskan verilmesi için tüm belgeleri eksiksiz temin etmesi gerekiyor. Yapılacak denetimlerin ardından yeniden iskân alınamazsa binaların imar kanununa aykırılıktan yıkımı gündeme gelecek.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.