DİKKAT! Uzun süreli bir ilişkisi olanlar daha çok kilo alıyor

Yapılan araştırmaya göre, uzun süreli bir ilişkisi olanlar daha çok kilo alıyor.

Bilimsel araştırmalar bu kez biraz üzdü. Hem de en mutlu çiftleri üzdü…

Kilo almak birçoğumuz için büyük bir sıkıntıydı zaten, bu araştırma sonuçlarının ardından “kilo aldıranlar” listesine yeni bir şey daha eklenmiş oldu.

‘Şey’ diyoruz çünkü kilo aldırdığı söylenen bu kez bir yiyecek değil, bir ilişki.

Evet, uzun soluklu ilişkilerin kilo almamıza neden olduğu söyleniyor.

“O da nasıl oluyormuş?” diyenleri hemen aşağıya doğru alabiliriz.

Her şey Queensland Üniversitesi’nde başlatılan bir araştırma sonucu ortaya çıktı
Avustralya’da bulunan Queensland Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı ilişkiler, yemek yeme alışkanlıkları ve kilo alma arasındaki bağlantıyı kurabilmek için ilginç ve uzun süreli bir araştırmaya girişiyorlar ve olaylar gelişiyor.

Araştırma, 15 binden fazla gönüllü katılımcının 10 sene boyunca gerekli olan tüm verilerine bakılarak ve katılımcılar gözlemlenerek değerlendiriliyor. Araştırma süresince bilim insanları özellikle katılımcıların yaşam tarzlarını derinlemesine irdeliyor, gün içinde ne kadar aktif olduklarından tutun da kaç saat televizyon izlediklerine, hatta hangi yiyeceği, hangi saatlerde ve ne kadar yediklerine varana dek ciddi bir çalışma yapıyorlar.

Yapılan bu incelemeler, anketler ve gözlemler sonucunda ortaya ilginç bir sonuç çıkıyor: Katılımcıların kilo almasına sebep olacak birçok değişken hemen hemen aynıyken, mutlu ve uzun soluklu ilişkisi olanlar, yalnız bireylere göre 5.8 kilo daha fazla alıyorlar.

“Uzun soluklu ve mutlu bir ilişkisi olanlar daha çok kilo alıyor”
Yapılan bu araştırmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı ve sonuçlar başta mutlu çiftler olmak üzere tüm dünyayı şaşırttı desek yeri. Çünkü gözlemler, anketler, bilimsel değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan tabloya göre, uzun soluklu ve mutlu bir ilişkisi olanlar, özellikle aynı evde huzurlu bir şekilde yaşayan çiftler daha çok kilo alma eğiliminde oluyor.

Peki ama neden?
Aslında bu durumun da birçok nedeni var. Araştırmacılardan Stephanie Schoeppe buldukları nedenleri kısaca şöyle açıklıyor:

“Çiftler, ‘bir partneri etkilemek için çekici ve ince görünmek zorunda olma’ kalıbından sıyrılıyorlar ve daha fazla yemek yeme konusunda kendilerini çok daha rahat hissediyorlar. Birlikte daha zararlı, bol yağlı ve bol şekerli yiyecekler yeme eğiliminde de oluyorlar.

Bunun yanı sıra çiftlerin çocuk sahibi olmaları söz konusuysa çiftlerden biri ya da her ikisi çocuk yemeklerini ve atıştırmalıklarını yemeye yalnız yaşayan bir insana göre çok daha fazla eğilimli oluyor.”

Bitti mi, tabii ki hayır.

Araştırmadan çıkan diğer sonuçlar da bir hayli şaşırtıcı
İlişkiler, yemek yeme alışkanlıkları ve kilo alıp verme arasındaki bağlantıyı açıklayan bu araştırmadan çıkan diğer sonuçlar da sizi şaşırtabilir.

Zira mutlu ve uzun süreli bir ilişkisi olan çiftlerin daha fazla kilo aldığı saptanırken, bu çiftlerin aynı zamanda daha fazla taze meyve ve sebze tükettiği ve hatta fast food ürünlerden yalnız insanlara kıyasla çok daha az yedikleri ortaya çıkıyor. “Mis gibi taze sebze-meyve yerken, fast food ürünlerden uzak dururken bu çiftler nasıl oluyor da daha fazla kilo alıyor?” derseniz araştırmacılar buna da bir açıklama getirmiş durumda:

“Meyve ve sebze gibi daha sağlıklı yiyecekler ve daha az fast food yiyecekler tüketmelerine rağmen, çift olduklarında insanlar çoğu zaman tek başlarına olduğundan daha büyük porsiyonlar tüketirler, bu da kalori alımının artmasına neden olur.”

Bunlara ek olarak araştırmacılar, çiftlerin özellikle birlikte yaşamaya başladıktan sonra kilo alma ihtimallerinin de çok daha fazla artacağını söylüyor. Uzun saatler birlikte televizyon izleme, yemek yeme gibi etkinlikler yapan çiftler ne kadar yediklerinin ve aslında tok olduklarının farkına kolay kolay varamıyor ve bu da kilo almaya yol açabilecek davranışların başında geliyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.