İnternet kullanıcıları yaşanan DDoS saldırısı ile sarsıldı

İnternet kullanıcıları bugün yaşanan DDoS saldırısı ile sarsıldı. Birçok siteye erişim sağlanamazken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı siber saldırılarla ilgili açıklama yaptı.

Bugün erken saatlerde Amerika üzerinden başlayan DDoS saldırısı neredeyse tüm dünyayı etkiledi. Binlerce büyük siteye erişim sağlanamazken konuya ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan açıklama yaptı. Aralarında Paypal, Pinterest, Tumblr, Twitter, Spotify ve Reddit gibi sitelerin olduğu daha birçok web sitesinde zaman zaman kesintiler yaşanırken çoğu zamanda erişim sağlanamıyor. Açıklamalara göre bu erişim sorunundan en çok DynDNS adlı firmanın müşterisi olan siteler etkilendi. Dünya genelinde etkili olan DDos saldırısını kimin ya da kimlerin gerçekleştirdiği ise henüz bilinemiyor.

SALDIRILAR İNCELENİYOR

Amerika Birleşik Devletleri’nden saldırılar hakkında inceleme yapıldığına dait açıklamalar olduğu belirtilirken BTK Başkanı siber saldırılar konusunda tüm operatörleri, kamu kuruluşlarımızı ve vatandaşları uyardıklarını dile getirdi. DDoS saldırısının bu kısaltmasıyla bilinen ‘Hizmetin Dağıtılmış Reddi’ (Distributed Denial of Service) verilerine boğulmasıyla başladığı belirtiliyor.

WHATSAPP’TA ETKİLENDİ

BTK Başkanı Sayan whatsapp uygulamasında da bu yüzden sorunlar yaşandığını mesajlarda olmasa da video ve fotoğraf gönderiminde sorunlar olduğunu belirtti. Ayrıca Sayan bu atakların, sitelerin birçoğuna hizmet veren DYN IPM DNS servis sağlayıcısına yapılan DDOS ve benzeri saldırılar sonucunda, bu hizmeti alan Twitter, SoundCloud, Spotify, Netflix, Reddit, Disqus, PayPal, Basecamp, Business Insider, CNN, Esty, Github, Guardian.co.uk, Imgur, HBO Now, gibi sayfaları da etkilediği tespit edildiğini söyledi. Çalışmalar sürerken bu durumun ne kadar süreceği ise henüz bilinmiyor. Çoğu siteye ulaşılmaması birçok kullanıcıyı olumsuz yönde etkilerken ilerleyen saatlerde yeni bir açıklama yapılması bekleniyor. Saldırıların her ne kadar Amerika’dan başladığı belirtilse de sosyal medyada birçok kullanıcı bunun Çin ve Rusya kaynaklı olduğunu düşünüyor.

DDoS NE ANLAMA GELİYOR

DDoS saldırısı (Distributed Denial of Service attack), yani çoklu sistemlerde hedef sistemin kaynakları ya da bant genişliği istilaya uğradığında oluşmaktadır. Genellikle bir veya birden fazla web sunucusu olduğu bilinmektedir. Ayrıca sistemler siber saldırganlar tarafından birçok yöntemler kullanılarak bağdaştırılmaktadır. Saldırıların kötü amaçlarla yazılım bulaştırılan zombi bilgisayarlar üzerinden yapıldığı söylenmektedir.

SOSYAL MEDYA ÇALKALANDI

Saldırı sonrasında sitelere erişim sağlayabilen kullanıcılar sosyal medya üzerinden konu ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Saldırıların daha çok Amerika’ya yönelik olduğunu düşünen kullanıcılar erişemedikleri sitelerin isimlerini de birbirleriyle paylaştı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.