Yurt dışından telefon alımında fark kapandı! IMEI kayıt ücretine zam

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, yurt dışından alınan telefonların pasaport kayıt ücreti 6 bin TL’den 20 bin TL’ye yükseldi. Karlı diye yurt dışından telefon alıp henüz kaydettirmeyenler ve almaya hazırlananlar tekrar bir hesap yapmaya koyuldu. Peki yurt dışından telefon almak hala avantajlı mı?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile hem KDV’ye hem de yurt dışından getirilen akıllı telefonların kayıt ücretlerine zam yapıldı. Artık yurt dışından telefon satın almaya kalkan bir vatandaşın, Türkiye’ye getirdiği zaman 20 bin TL IMEI kayıt ücreti ödemesi gerekecek. Bu tutar, bugüne kadar 6 bin 91 TL olarak uygulanıyordu.

Son dönemde döviz kurunun yükselişi özellikle akıllı telefon fiyatlarını ciddi ölçüde etkilemişti. Apple bu sene içerisinde cihazlarında 3 farklı seferde zam açıklamış ve en pahalı telefonunun fiyatı 85 bin 999 TL olmuştu.

KAYIT ÜCRETİNE YÜZDE 228 ZAM
Fiyatların Türkiye’de bu seviyede olması nedeniyle Avrupa ve Amerika gibi ülkelerden daha uygun fiyata cep telefonu getirmek mümkün oluyordu. 2022 yılında Sene başında 2 bin 732 TL olan IMEI kayıt ücreti, 2023 Ocak ayında 6 bin 91 TL’ye yükselmişti ancak yurt içi fiyatlardaki sene içerisindeki yükseliş oranı arttıkça yurt dışından cihaz getirmenin avantajı da günden güne arttı. Bugün ise Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye dışından satın alınan cihazların kayıt ücreti 20 bin TL’ye yükseltildi.

Yapılan bu yüzde 228 oranındaki artırma ile birlikte bu cazibenin sona erdiği konuşuluyor. Aradaki fark oldukça kapansa da yüksek fiyatlı telefonların Avrupa ve ABD fiyatları halen daha uygun kalıyor mu?

YURT DIŞINDAN TELEFON ALMAK HALA AVANTAJLI MI?
Yurt dışından getirilen cep telefonları arasında en büyük ağırlıkla Türkiye’nin de alanında zam şampiyonu Apple ürünleri geliyor. ABD fiyatları Türkiye’nin neredeyse yarısına denk gelen modelleri olan markanın fiyatlarındaki bu fark yeni kanun ile büyük bir ölçüde kapanıyor.

Örnek olarak son yurt içi fiyat artışının ardından iPhone 14’ün başlangıç fiyatı 47 bin 499 TL’ye yükselmişti. Aynı modelin ABD fiyatı ise 799 dolar seviyesinde (bugünkü kurlarla 20 bin 850 TL). Ulaşım masrafları dikkate alınmadığı taktirde 20 bin TL’ye yükseltilen yeni kayıt ücreti eklendiğinde ABD’den bu modeli satın alıp Türkiye’de kayıt ettirmenin toplam maliyeti ise 40 bin 850 TL civarına gelecek. Bazı ülkelerde ve mağazalarda alınabilecek Tax free (vergiden muaf) alışveriş ile bu fiyat bir miktar daha aşağıya da çekilebiliyor.

Buna bir de ulaşım masrafları eklendiğinde bu avantaj ortadan kalkacak seviyeye geliyor. Bu durum göze alındığında akıllı telefonların Türkiye fiyatı ile yurt dışı fiyatı arasındaki makası ciddi ölçüde daralarak bu şekilde bir alışverişi kârlı olmaktan çıkarttı denilebilir.

KDV ORANI YÜZDE 20’YE ÇIKTI
Bugün resmi gazetede yayımlanan bir diğer karar ise mal ve hizmetlerdeki yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 20 seviyesine çekilmesi oldu. Bu kararla birlikte yurt içinde satışı gerçekleşen birçok üründe fiyat değişikliği yaşanacak. Cep telefonları da bu değişimin yaşanacağı ürünlerden. Hal böyle olunca kararın yürürlüğe gireceği 10 Temmuz Pazartesi gününden itibaren cep telefonu fiyatlarında da artan KDV dolayısıyla yeni zamlı fiyatlar görmemiz muhtemel. Markaların bu değişimi yansıtıp yansıtmayacağı henüz netleşmemiş olsa da, 47 bin 500 TL seviyesindeki bir telefonun fiyatına yansıyacak yeni KDV oranı o telefonun fiyatının 48 bin 350 TL seviyesine kadar yükselmesine sebep olacaktır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.