Wall Street’teki bronz boğa heykelinin yaratıcısı hayatını kaybetti

New York, Wall Street’in sembolü haline gelen bronz boğa heykelinin yaratıcısı Arturo Di Modica, 80 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir hasta olduğu belirtilen Di Modica, memleketi Sicilya’da hayata gözlerini yumdu.

New York’ta borsa binasının önünde bulunan bronz boğa heykelini (Charging Bull) yapan İtalyan sanatçı Arturo Di Modica, 80 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Bir süredir hasta olduğu belirtilen Di Modica’nın Cuma akşamı Sicilya, Vittoria’daki evinde öldüğü bildirildi.

NEW YORK BORSA BİNASINA KAÇAK BRONZ HEYKEL

Heykeltıraş Arturo Di Modica, 40 yıldan fazla bir süre New York’ta yaşadı. 1973’te geldiği New York’ta bir sanat stüdyosu açtı. 16 Aralık 1989 gecesi Di Modica, bir kamyon ve vinç yardımıyla Wall Street’in önüne izin almadan bronz boğa heykelini yerleştirdi.

blank

Di Modica’nın, 1987’de borsanın çökmesinden sonra ABD ekonomisinin direncini simgeleyen üç buçuk tonluk bronz heykeli yapmak için kendi cebinden 350 bin dolar harcadığı bildirildi. Di Modica, “Bir kriz dönemiydi. New York Borsa’sı bir gecede yüzde 20’den fazla değer kaybetti ve çok fazla insan depresyonun en karanlığına sürüklendi” dedi.

Ölmeden önce memleketi Vittoria için yapmayı planladığı ikiz at heykelinin modelleri üzerinde çalıştığı belirtilen Di Modica’nın 40 metre yüksekliğindeki yeni eseri, bir nehrin kıyısına yerleştirilecekti.

Di Modica’nın cenaze töreni, Pazartesi günü Vittoria’daki St. John Baptist Kilisesi’nde düzenlenecek. O gün bir Sicilya kenti olan Vittoria’da resmi yas günü ilan edildi.

KORKUSUZ KIZ HEYKELİNE KARŞI GELMİŞTİ

2017 yılında, 8 Mart Kadınlar Gününde bronz heykelin tam karşısına ‘Korkusuz Kız’ heykeli dikilmişti. Yaptığı boğa heykelini ‘gerilla usulüyle’ borsa binasının önüne yerleştiren Di Modica Korkusuz Kız heykeline yönelik, “Bu gerçekten kötü. O heykel, orada boğaya saldırıyor” ifadelerini kullanmıştı. Di Modica, Korkusuz Kız heykelinin, saldıran boğa heykelinin verdiği mesajı bozduğunu ve yasal haklarını ihlal ettiğini düşünüyordu.

Korkusuz Kız heykeli daha sonra, Wall Street’in de yer aldığı Aşağı Manhattan’da bulunan banka ve finans kuruluşlarının yoğun olarak bulunduğu bölgede (Financial District) başka bir yere yerleştirildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.