ŞOK! Sıcaklık rekoru kırılacak! Uzmanlar ikinci dalga için tarih verdi

Türkiye ve Güney Avrupa’yı yakıp kavuran Kerberos sıcak hava dalgasının ardından şimdi de ‘Karon’ isimli ikinci bir dalga geliyor. Uzmanlar 19-23 Temmuz arasındaki dalganın Türkiye’yi de etkileyeceğini vurgularken, “Bu bölgelerde, yerel olarak birden fazla sıcaklık rekoru kırılabilir” denildi.

Türkiye de dahil tüm Avrupa’da aşırı sıcağa sebep olan ‘Kerberos’ isimli sıcak hava dalgasının etkisi sürerken, Avrupalı uzmanlar gelecek hafta ‘Karon’ isimli ikinci bir dalganın geleceğini söyledi. Avrupa’da sıcağın en çok vurduğu İtalya’dan yapılan uyarıda ise, 19-23 Temmuz arasına işaret edildi.

İtalya Sağlık Bakanlığı’ndan aşırı sıcak nedeniyle 16 kentte üçüncü seviye uyarı yayınlanırken, başkent Roma başta olmak üzere ülkenin merkezi ve güneyindeki kentler için “Sıcak hava dalgası. Art arda 3 veya daha fazla gün boyunca devam eden yüksek riskli koşullar” denildi.

‘BALKANLARDA ZİRVEYİ GÖRECEK’
BBC’ye konuşan İtalyan meteorolog ve iklim uzmanı Giulio Betti ise, adını Yunan mitolojisinde “ruhları cehennem ırmağından geçiren” kayıkçıdan alan Karon sıcak hava dalgasının Türkiye’yi de etkileyeceğini söyledi. Betti, “Sıcaklıklar 19-23 Temmuz arasında, sadece İtalya’da değil, Yunanistan, Türkiye ve Balkanlarda da zirve noktasına yükselecek. Bu bölgelerde, yerel olarak birden fazla sıcaklık rekoru kırılabilir” dedi.

Karon sıcak hava dalgasının merkez üssünün, İtalya’ya bağlı Sardinya adası olması bekleniyor. Sardinya’da hava sıcaklığının 48 dereceye kadar çıkabileceği belirtiliyor. Avrupa’da modern tarihte kırıldığı bilinen sıcaklık rekoru 48.8 dereceydi. Rekor, Ağustos 2021’de Sicilya’da ölçülmüştü.

TRAKYA’DA 48 KİŞİ HASTANELİK OLDU
Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, İtalya ve İspanya, son günlerde Kerberos sıcak hava dalgasının etkisindeydi. İsmini Dante Alighieri’nin 14. yüzyılda yazdığı İlahi Komedya adlı eserinde, Cehennemin üçüncü halkasında oburlara işkence eden üç başlı canavar köpekten alan dalga, Türkiye’de rekor sıcaklıklara sebep olmuştu. Trakya’da 48 kişi hastaneye kaldırılmıştı.

PEK ÇOK KENTTE KIRMIZI ALARM
İtalya’da aralarında Roma, Bologna ve Floransa’nın da bulunduğu 16 kentte kırmızı alarm ilan edildi. İtalya’da bir kişi aşırı sıcaktan ölmüş, çok sayıda turist fenalaşmıştı.

YUNANİSTAN’DAN SICAĞA KARŞI TEDBİR
Komşu Yunanistan’da birçok noktada 40 derecenin üzerinde sıcaklık ölçülürken, Atina’da Akropolis’e ziyaretler en sıcak saatlerde yasaklanmıştı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.