Prof. Dr. Necdet Budak “Türk yükseköğretiminde ilk olan modeli hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz”

Ege Üniversitesinin, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirdiği “Çift Diploma Programı”, uygulanan modeli ve içeriği ile Türk yükseköğretim sisteminde ilk oldu. Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesinde çeşitli temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’ın Gence şehrine giden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaklaşık 4 yıl önce ortaya koyduğumuz vizyon doğrultusunda hayata geçirdiğimiz “Çift Diploma Programı” ülkemizde ilk kez uygulanan örnek bir model oldu” dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak başkanlığındaki heyet, akademik iş birliği görüşmelerinde bulunmak üzere Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesini(ADAU) ziyaret etti. Rektör Budak ve heyetini Azerbaycan’ın Gence şehrinde ADAU Rektörü Prof. Dr. İbrahim Caferov ağırladı.

Gence şehrinde dört gün süren temaslarını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisi kapsamında nitelikli eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve inovasyon potansiyelini paylaştığı Azerbaycan’da akademik iş birliklerini geliştirmeye devam ettiğini söyledi. Rektör Budak “Uluslararasılaşma alanında yaklaşık 4 yıl önce ortaya koyduğumuz vizyon doğrultusunda bugün çok önemli aşamalar kat ettiğimizi görüyoruz. Uyguladığımız ‘Çift Diploma Programı’ modeli çeşitli yönleriyle ülkemizde ilk oldu. Kardeş ülke Azerbaycan ile geliştirdiğimiz modelimize göre, akademik kalitesini Kurumsal Akreditasyonu Türkiye’de alan ilk üniversite olarak kanıtlamış üniversitemizin öğretim üyeleri, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi’ne 3’er aylık periyodlarla giderek oradaki öğrencilere eğitim veriyor. Hocalarımız ayrıca bilimsel çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Öğrenciler üniversite eğitimlerinin sonunda hem kendi üniversitelerinden hem de Ege Üniversitesinden diploma alarak mezun olacaklar. Bu modelle üniversitemiz bilim ihraç eden bir nitelik kazanmış durumda. Uluslararası alanda uygulanan çift diploma programlarından farklı olan bu model Türk yükseköğretimi için bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Örnek alınacağını düşündüğüm bu modeli önümüzdeki yıllarda daha da geliştireceğiz. Azerbaycan temaslarımızda uyguladığımız çift diploma programının büyük bir heyecanla karşılandığını gördük. Devlet Tarım Üniversitesi yönetimi, öğretim üyeleri ve öğrenciler programın başarıyla uygulanmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade ettiler” dedi.

Ege Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi arasında başarı ile yürütülen Çift Diploma Programı kapsamında gerçekleştirilen ziyarette, üniversiteler arası öğretim üyesi ve öğrenci değişimi, ziraat ve tarım başta olmak üzere farklı disiplinler arası sürdürülebilir proje ortaklıklarının kurulması, personel eğitimleri, uzaktan eğitim, eğitim öğretim, araştırma geliştirme, laboratuvar, sağlık, kültür, sanat ve spor altyapıların paylaşılması konularında yürütülecek çalışmalar üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

Protokolümüz “ilk çift diploma programı” olarak tarihe geçti

Azerbaycan’ın jeopolitik konumu nedeniyle Türk dünyasında önemli bir rolü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “Temeli yüzlerce yıl öncesine dayanan Azerbaycan ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkiler, karşılıklı güven ve dayanışma temelinde ‘tek millet, iki devlet’ anlayışında günden güne daha da artmaktadır. Sürekli gelişen ve yenilenen iş birliği sürecinin geliştirilmesi için, iki devlet arasında birçok anlaşma ve mutabakat metni imzalanarak hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda üniversitemiz ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi arasında belirlenen alanlarda; uluslararası ortak eğitim ve öğretim programları yürüterek, uluslararası iş birliğini geliştirmek, öğrencilere kaliteli eğitim fırsatı sunarak rekabet gücünü artırmak, ADAU Ziraat Mühendisliğinin eğitim-öğretim programlarını geliştirerek Ar-Ge çalışmalarına olanak sağlamak ve ortak projeler geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütmek amacıyla bir protokol imzaladık. Karşılıklı destek ve özverili çalışmalara dayanan bu protokol ‘ilk çift diploma programı’ olarak tarihe geçti” diye konuştu.

Tam Akredite Araştırma Üniversitesi

Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından aldığımız ‘tam akreditasyon’ ve ‘Araştırma Üniversitesi’ unvanları ile birlikte, dünya standartlarına uygun eğitim-öğretim ve araştırma altyapısına sahip olduğumuzu kanıtlamış bulunmaktayız. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak 6 bölümümüzle birlikte Türkiye’de akreditasyon alan ilk ve tek Ziraat Fakültesi olarak büyük ve önemli bir başarıya imza attık. Aynı zamanda QS World University Rankings 2022 yılı dünya üniversite ‘Tarım ve Ormancılık’ alan sıralamasında Ege Üniversitesi olarak Türkiye’de birinci, Dünya’da ise 200-250 bandında yer aldık. Ege Üniversitesinin güçlü ve köklü eğitim kalitesini bu protokol kapsamında mezun olacak öğrencilere aktarmamızın yanı sıra Türk cumhuriyetlerinin ve topluluklarının değer ve inançlarıyla donanmış yetişmiş insan kaynağını da artıracağımıza yürekten inanıyorum. Türk dünyası ile kalıcı bir bağ ve dostluk köprüsü kurmak, bilimsel çalışmalardaki başarıyı dünya literatürüne taşımak ve ortak iş birliklerinin gelecek nesillere aktarılması için kurumsal bir nitelik kazandırılacak bu protokolün bir parçası olmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

Protokolün oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Budak, “Ziyaretimiz esnasında hocalarımızla ve öğrencilerimizle bir araya gelerek protokolümüzün bir yıllık sürecini değerlendirdik. Laboratuvarları gezdik. Azerbaycan Tarım Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ADAU Üniversitesi heyeti ile genel bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. İş birliğimizin uzun süre devam edeceğini ön görüyoruz. Tarihimizin bize sunduğu olanakların en üst düzeyde değerlendirilmesini sağlayacak olan bu programın oluşturulmasında ve yürütülmesinde büyük katkılar sağlayan başta Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov’a, Azerbaycan Eğitim Bakanı Emin Emirullayev’e, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Sayın Necibe Nesibova’ya, Azerbaycan Eğitim Bakanı Müşaviri Sayın Nicad Mammedli’ye, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın İbrahim Caferov’a, Çift Diploma Programının Yürütme ve AR-GE Kurulu üyelerine, eğitim programında görev alan değerli akademisyenlere, araştırıcılara, idari ve teknik personele, emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Azerbaycan devlet erkânı ile görüşmeler gerçekleştirildi

Rektör Budak, Azerbaycan ziyareti kapsamında Azerbaycan Gence Valisi Niyazi Bayramov ve Türkiye’nin Gence Başkonsolosu Zeki Öztürk ile bir araya gelerek şehit askerler adına yaptırılan anıtın temel atma törenine katıldı. Rektör Budak ayrıca; Haydar Aliyev Park Kompleksi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Müzesi, Nizami Mozolesi ve Nizami Gencevi Müzesi, ADAU Deneme ve Uygulama Çiftliği’ne de ziyaretlerde bulundu.

EÜ ile ADAU arasında imzalanan çift diploma programı kapsamında geçtiğimiz aylarda 11 Ege Üniversitesi akademisyeni, 89 günlük program kapsamında Azerbaycan’da eğitim vermişti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.