Ödemişli gençler Kuvayı Milliye’nin izinde tarihi toprakları adımladı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Ödemiş Belediyesi’nin düzenlediği Ödemiş Kurtuluş Yolu gençlik gezisinde, çoğunluğu lise öğrencilerinden oluşan gençler Ödemiş’in tarihinde büyük önemi olan şehitlik ve anıtları ziyaret etti.
21 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilen gençlik gezisinde Ödemişli gençler ilk olarak Küçük Menderes havzasının Kuvayı Milliye kahramanlarından Gökçen Efe’nin şehit edildiği Kanlıkısık Mevkii ve Kaymakçı’daki kabrini ziyaret etti. Daha sonra İlkkurşun Mahallesi’ne hareket eden gençler, ilk olarak Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 158. yılı anma programına katıldı. Anma töreni ardından Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası emperyalist işgale karşı örgütlü ilk halk direnişi olan İlkkurşun Direnişi’ni simgeleyen anıta karanfiller bırakılırken gençlik gezisi Kayaköy Şehitler Anıtı, Hamamköy Şehitler Anıtı ve Bozcayaka Şehitler Anıtı’na yapılan ziyaretlerle devam etti. Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Trablusgarp’a, Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na birçok savaşta vatanımız için toprağa düşmüş Ödemişli şehitler anısına inşa edilen anıtlara yapılan ziyaretlerde Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde görevli tarih öğretmeni Sezgi Yüksel Üzdürmez, katılımcıları bilgilendirdi.
Çerkes Soykırımı ve Sürgünü unutulmadı
Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nce İlkkurşun Mahalle Meydanı Atatürk Anıtı önünde Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 158.yılı anma töreni düzenlendi. Çarlık Rusya’nın Çerkesya’yı işgalinin ardından 21 Mayıs 1864’te yoğunlaşan olaylar neticesinde Rus İmparatorluğu tarafından Çerkes halkına uygulanan toplu katliam, etnik temizlik, sürgün ve zorunlu göç gibi olaylarda hayatını kaybedenlerin anıldığı programda Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Anma töreni, Ödemiş İlkkurşun Mahalle Muhtarı Mert Atik, mahalle sakinlerinden Mahmut Akın ve Ödemiş Belediye Başkan Yardımcı Özay Kaptan’ın yaptığı konuşmalarla son buldu.
Milli Mücadele tarihimiz gençlere anlatıldı
Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Ödemiş Belediyesi işbirliğiyle Kayaköy Mahallesi’nde Milli Mücadelede Ödemiş ve Efelik Kültürü konulu konferans düzenledi. Araştırmacı yazar Etem Oruç’un konuşmacı olarak katıldığı konferansta işgal sürecinde Ödemiş ve çevresinde yaşanan olaylar, gerçekleştirilen İlkkurşun Direnişi, Gökçen Hüseyin Efe’nin hayatı ve Büyük Taarruz döneminde yaşananlar anlatıldı.
Gençlik Manifestosu okundu
Ödemiş Kurtuluş Yolu gençlik gezisi programı kapsamında Kayaköy’de Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi Üyelerince hazırlanan Gençlik Manifestosu katılımcılarla ve kamuoyuyla paylaşıldı. Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin en genç üyesi Yağmur Yaşan tarafından okunan manifestoda “Bizler Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri olarak, Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında, 19 Mayıs ruhuyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etme, yükseltme, yaşatma arzusuyla vardık, varız, var olacağız diyoruz. Bizim gibi düşünen herkesi yanımızda olmaya davet ediyoruz.” denilerek Ödemiş’teki tüm gençler Gençlik Meclisi’ne üye olmaya davet edildi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.