Kuzey Kore ve Güney Kore’den tarihi adım

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerince tarihi zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada, “Kore Yarımadası’nda bundan böyle savaş olmayacak” denildi.

Kuzey Kore lideri Kim ve Güney Kore lideri Moon sınırda bir araya geldi, 2007’den bu yana bir ilke imza attı. Kore Savaşı’nda bu yana Güney Kore toprağına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olan Kim, tarihi zirvede ziyaretçi defterine, “Yeni bir tarih başlıyor” diye yazdı. Öğle arasından sonra tekrar bir araya gelen liderler birlikte ağaç dikti. Koreli liderler ortak açıklamada “Artık savaş olmayacak” dedi.

Kore Yarımadası’nda nükleer denemelerin iyice gerginleştirdiği atmosferi yumuşatan Olimpiyat ve K-Pop diplomasisinin ardından haftalardır planlanan tarihi görüşme hayata geçti.

 

Öncesinde nükleer denemelerin durdurulması, sınırdaki propaganda yayınlarına son verilmesi gibi adımların atıldığı görüşmenin ana gündem maddelerini ilişkilerin geliştirilmesi ve nükleer silahsızlanma oluşturuyor. Masadan barış anlaşmasıyla kalkılması umudu da var.

İKİ LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA

Kuzey ve Güney Kore liderleri 2007’den bu yana ilk kez gerçekleştirilen tarihi ziyaret düzenledi. Tüm dünyanın canlı olarak takip ettiği büyük görüşmede iki lider ortak açıklama yaptı. Koreli liderler “Artık savaş olmayacak” dedi.

İLK KEZ BİR ARAYA GELDİ

1910- 1945 arasındaki Japonya sömürgesi dönemini takip eden 1950-1953 Kore Savaşı’ndan bu yana bölünmüş halde olan yarımadanın liderleri Kim Jong-un (Kuzey Kore) ve Moon Jae-in (Güney Kore) ilk kez ateşkes köyü Panmunjom’un Güney Kore’ye ait kısmında bulunan Barış Evi’nde (Peace House) yerel saatle 09.30’da bir araya geldi.

blank

“YENİ BİR TARİH BAŞLIYOR”

Zirve akışı kapsamında Kim, Barış Evi’ndeki ziyaretçi defterini imzaladı. Kim, “Şu andan itibaren yeni bir tarih başlıyor, bir barış çağının tarihi başlangıç noktasında” ifadesini kaleme aldı.

Görüşmenin basına açık bölümünde Kim, Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile açık, samimi ve dürüstçe bir görüşme gerçekleştireceğini belirterek, zirveden iyi bir sonuç almayı umduğunu söyledi.

“EL ELE YÜRÜYEBİLECEĞİMİZ BİR ŞANS”

“Bunun (zirvenin) geçmişteki gibi uygulanamayan sonuçları olması yerine geleceğe kararlılıkla bakarken, birlikte el ele yürüyebileceğimiz bir şans olmasını umuyorum” diyen Kim, Moon’a “bu tarihi yerde” olmaktan çok heyecan duyduğunu belirtti. Kim, Moon’a kendisi ile buluştuğu için teşekkür etti.

“BARIŞIN SEMBOLÜ OLDU”

Moon ise zirveyi düzenlemeyi kabul ettiği için Kim’e teşekkürlerini sunarak, “Başkan Kim, askeri demarkasyon hattını geçti. Böylelikle Panmunjom, bir ayrılığın değil barışın sembolü oldu” yorumunu yaptı.

Dünyanın gözleri ve kulaklarının Panmunjom’a çevrildiğini vurgulayan Güney Kore Devlet Başkanı Moon, denizaşırı ülkelerdeki vatandaşların yanı sıra iki ülke halklarının zirveden beklentilerinin çok yüksek olduğunu kaydetti.

Moon, zirvede bir anlaşmaya ulaşmayı, dünyada barışı dileyen herkes ve kendi halkları için mükemmel bir hediye oluşturabilmeyi dilediğini belirtti.

İKİ LİDER ‘BARIŞ VE REFAH’ EKTİ

Öğle arasından sonra tekrar bir araya gelen liderler birlikte ağaç dikti. İki ülkeden getirilen toprakların serpildiği çam fidanın dikileceği yerin yanına “Buraya barışı ve refahı ekiyoruz” yazılı bir anıt taşı konuldu.

İki ülke liderleri bir günlük zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla duyurmadan önce birlikte kısa bir yürüyüş yapıp sohbet etti.

Öte yandan liderler yerel saatle 10.30’da resmi görüşmelere başladı.

Kim’e, ülkeyi Güney Kore’nin şubatta ev sahipliği yaptığı PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları’nda temsil eden kardeşi Kim Yo-Jong’un ve ülkeyi yurt dışı ziyaretlerde temsil eden Meclis Başkanı Kim Yong-nam’ın da bulunduğu 9 kişilik bir delegasyon eşlik ediyor.

Güney Kore’nin 7 kişilik heyetinde ise savunma bakanı ve birleşme bakanı yer alıyor. Zirve Moon’un ev sahipliğinde yapılacak akşam yemeğiyle sona erecek.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Kim-Moon görüşmesini “tarihi” olarak niteleyen Sanders, “Müzakerelerin tüm Kore Yarımadası için barış ve refah dolu bir gelecek yolunda ilerleme sağlayacağı konusunda ümitliyiz” ifadesini kullandı.

Sözcü ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasındaki görüşmenin de gelecek haftalar içinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

İki ülke liderlerinin, bir günlük zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla tüm dünyaya duyurmaları bekleniyor.

Kim- Moon görüşmesi, bir Kuzey Kore ve Güney Kore lideri arasında Kore Savaşı’ndan bu yana düzenlenen 3. zirve olma özelliği taşıyor. İlk olarak 2000’de Kim’in babası Kim Jong-il ve Güney Kore’nin o dönemki lideri Kim Dae-jung görüşmüştü. 3 gün süren görüşmede ortak ekonomi projeleri ve savaş sebebiyle ayrılmış ailelerin bir araya getirilmesi üzerinde mutabık kalınmıştı. Kim Dae-jung, Kuzey Kore politikası nedeniyle 2000 Nobel Barış Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Ekim 2007’de de yine Kim Jong-il, Kim Dae-jung’un liberal halefi ve şimdiki lideri Moon’un akıl hocası Roh Moo-hyun’la bir araya gelmişti. Roh, askerden arındırılmış bölgeyi geçerek Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a gitmişti. Liderler barış anlaşması imzalama çabaları ve bir dizi işbirliği projeleri üzerinde uzlaşmıştı ama bu projelerin çoğu Roh’un halefinin Kuzey Kore’ye karşı daha sert bir politika izlemeyi tercih etmesi üzerine yarıda kalmıştı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.