Kontrolsüz kalabalık eve geri döndürecek

Uzmanların riskin devam ettiği yönündeki uyarılarına rağmen hükümetin geçen hafta açıkladığı ‘normalleşme’ adımları kapsamında, kapatılan berber, kuaför ve AVM’ler bugün açıldı. Kurallara harfiyen uymanın çok büyük önem taşıdığı bu kritik günlerde ise manzara değişmedi, korkulan oldu. Bilim insanlarının ‘Vuhan hali devam ediyor’ diyerek uyardığı İstanbul’da, normalleşmenin ilk günün ana arterlerde insan ve araç trafiği oluştu. AVM girişlerindeki metrelerce kuyruklar görenlere ‘pes’ dedirtti. Vaka sayısının azaldığı Rize’de rehavete kapılan halk ise caddeleri doldurdu.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle toplam 3 bin 786 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de, 11 Mart’ta başlayan salgınla mücadelede kritik bir eşiğe gelindi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘kontrollü sosyal hayat’ dediği süreç bugün başladı. AVM’ler, berberler, kuaförler ve pazarlar kapılarını yeniden açtı.

Uzmanların ‘henüz erken’, ‘vaka sayısı binin altına düşmeden normalleşmeden söz edilmemeli’, ‘böyle giderse ikinci değil üçüncü dalga bile görülür’ uyarılarına rağmen manzara değişmedi. Normalleşmenin ilk gününde halk sokaklara akın etti, AVM’ler önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

İSTANBUL’DA TRAFİK YOĞUNLUĞU

Türkiye’de koronavirüsün merkez üssü olan ve ‘Vuhan hali devam ediyor’ sözleri ile tehlikeye dikkat çekilen İstanbul’da pek çok işletmenin tekrar faaliyete geçmesinin ardından, trafik ve toplu taşıma yoğunluğunda ciddi bir artış görüldü.

İstanbul’daki ana arterlerde oluşan araç ve vatandaş trafiği deyim yerindeyse eski günleri aratmadı.

AVM ÖNÜNDE METRELERCE KUYRUK

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 21 Mart’tan bu yana kapalı bulunan AVM’ler de bugün kapılarını açtı. AVM’lerin çalışma saatleri ve giriş çıkış kuralları yeniden düzenlendi.

Beylikdüzü’nde bulunan bir alışveriş merkezine alışveriş yapmak için gelen vatandaşlar, AVM girişinde metrelerce kuyruk oluşturdu. Vatandaşların zaman zaman sosyal mesafe kuralını da hiçe saydığı görüldü.

‘GEZMEK İÇİN GELDİM’

Saat 10.00’da açılan AVM’ler ilk müşterilerini tüm hijyen kurallarına uyarak almaya başladı. Müşteriler içeriye ateşler ölçülerek alındı. Ayrıca, müşterilerin maskesinin olup olmadığına dikkat edildi. Girişe uyarı levhaları konuldu. AVM’nin içinde belirli yerlere uyarı levhası ve dezenfektan konulduğu görüldü.

Alışveriş merkezinin açılmasını bekleyen bir vatandaş, “Alışveriş değil. İnsan çoktan beri böyle yerlere girip çıkamadığı için özlem duyuyor. Dolayısıyla gezmek için geldim. Maske cebimde. Gerekiyorsa maske takacağız” demesi ise şaşırttı.

TOPLU TAŞIMADA YOLCU SAYISI ARTTI

“Kontrollü sosyal hayat”a geçen kent, toplu taşımada bazı noktalarda yoğunlaşma görülse de güne sakin başladı. Metrobüs, tramvay, otobüs duraklarının kesişme noktası Cevizlibağ’da bugün yolcu sayısı arttı.

Daha önce önlemler kapsamında neredeyse boş olan toplu taşıma araçlarında artan yolcu sayısına rağmen sosyal mesafeye uymaya çalışıldığı ve yolcuların maske kullandığı görüldü.

VAKALAR AZALDI, HALK SOKAKLARI DOLDURDU

Koronavirüs vakalarının azaldığı Rize’de de halk, cadde ve sokakları doldurdu. İl Pandemi Kurulu, yoğunluk yaşanan alanlara yeni uyarı yazıları astı, polis ekipleri de denetimleri sıklaştırdı.

Doç. Dr. Uğur Kostakoğlu ise ‘Son zamanlarda vaka sayılarında ufak kıpırdanmalar var. Bu normalleşme sürecinde beklediğimiz durum ama daha fazla olursa ikinci dalga gelebilir’ diyerek vatandaşları uyardı.

 

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise, kontrolsüz kalabalığın devam etmesi halinde normalleşmenin yarım kalacağını belirterek, ‘Vaka sayısı binin altına düşmeden normalleşmeden söz edilmemeli. Benim çevremden gözlemlediğim, yeniden artmaya başladı’ açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.