Karşınızdaki kişiyle 1 metreden kısa mesafede 2 dakika bir arada olmanız yüksek risk

Mutasyonlarla yayılan ‘sinsi düşmana’ ilişkin hâlâ yeni verilerin ortaya çıkması, teyakkuzu bir an bile elden bırakmamamız gerektiğini gösterdi. “Virüsün bulaşıcılığında yeni bilgiler elde edildi” diyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise, sosyal mesafe uyarısını ‘güncelledi’: Karşınızdaki kişiyle 1 metreden kısa mesafede 2 dakika bir arada olmanız yüksek risk.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, haziran ayında koronavirüs tedbirlerinde bir miktar azalma olacağını belirterek “Ama geçen yaz gibi bir yaz olacağını düşünmeyelim” dedi. YouTube üzerinden Kovid-19 salgınıyla ilgili vatandaşların sorularını yanıtlayan Prof. Ateş Kara koronanın bulaşıcılığı konusundaki yeni bilgiler doğrultusunda sosyal mesafe uyarılarını güncellediklerini bildirdi. Virüsle ilgili bilgilerinin arttıkça virüsün bulaştırıcılığının biraz daha fazla olduğunu gördüklerini belirten Kara “O nedenle de bu 1 metre mesafe doğru; ama daha kısa süre tutmamız lazım. Bu da öksürmeden, hapşırmadan. 1 metreden kısa mesafede 2 dakika kadar karşınızdakiyle karşılaşırsanız riskin yüksek olduğunu söyleyelim. Aramızdaki mesafeyi 1 metrenin altına indirmeyelim ve dışarıdayken de maske takalım” dedi.

HAZİRANDA KURALLAR AZALACAK

Prof. Kara, Haziran ayında koronavirüs tedbirlerinde bir miktar azalma olacağını işaret ederek deniz ve havuz suyuyla bulaşmsının mümkün olmadığını ifade etti. Virüsün kanda çok fazla bulunmadığı için kan taşıyan sivrisinekler ile geçme ihtimali olmadığını belirten Kara “Virüsün en azından sıcaktan etkilendiğini gösteren ilk veriler yayımlandı. Sıcaklardan çok ciddi olmasa da bir miktar etkilenmesi mutlaka olacaktır. Ama bu yaz herkes tüm önlemlere bire bir devam edecek. Geçen yaz gibi bir yaz olacağını düşünmeyelim. Bu ‘bitecek’ anlamına gelmesin, öyle bir yanılgıya girmeyelim. Aktivitesi devam edecek; ama bulaştırıcılığı şu anki kadar olmayacak. Ama bunun anlamı şu; sahillerde geçen yaz gibi iç içe geçmek gibi bir şey olmayacak. Bir miktar rahatlamamız olacaktır sadece” diye uyardı. Kovid-19 aşısının yakın gelecekte mümkün görülmediğini ifade eden Kara “Ancak 2021 yılının ocak ayında aşının ulaşılabilir olması bekleniyor” diye konuştu.

10 NİSAN NEDENİYLE YOĞUN HASTA OLMADI

Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hsan Tezer ise 2 günlük sokağa çıkma yasağının ilk uygulamasından önce 10 Nisan Cuma gecesi marketlerde yaşanan yoğunluğun vaka sayılarına yansımasına ilişkin “Şimdi kabaca 16-17’sinde yoğun bir hasta grubunu görmemiz gerekiyordu, olmadı Allah’a şükür. Ama bu bitmiş olduğu anlamına gelmez. Bu işin hala Perşembe ve Cuma’ya kadar bir süreci var” dedi. Son dönemde vaka görülme oranlarının ciddi bir şekilde azaldığını, bunun güzel bir gelişme olduğunu belirten Tezer “1 hafta boyunca vaka azaldığını görürsek, ‘işler iyiye gidiyor’ diyebiliriz. Ama rehavete kapılacağımız anlamına gelmiyor, bu uzun bir süreç” dedi. Bu dönemde izolasyon kurallarına uyulmasının gidişatta belirleyici olacağının da altını çizen Tezer “İzolasyon kurallarına en sıkı uymamız gereken dönemlerdeyiz. Eğer böyle gitmesini istiyorsak asla ve asla gevşememiz gerekir. Her an yeni bir atak görebilirsiniz. Bakın şu anki vakalarda 65 yaş üstündekiler çok az bir kısmını oluşturuyor, neden? 65 yaşın üstündekiler evlerinde kalıyorlar çünkü. Bu çok çok önemli bir veri. Bence 10 gün belirleyici olacaktır gidişatımızda, ondan sonra okullar mı açılacak, mağazalar mı açılacak bunların hepsi tek tek değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

SOSOYAL MESAFE KURALINA 8 AY DAHA DEVAM

Bilim Kurulu ülyesi Prof. Levent Akın ise sosyal mesafe kuralının 2020 sonuna kadar uygulanacağını söyledi. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Prof. Akın şunları söyledi: “İstanbul en sıkıntılı olduğumuz yer; biraz yataya doğru düzleşti, ama kesin böyle dememiz için birkaç gün daha zamana ihtiyacımız var. Ankara ise yokuş tırmanan kamyon gibi ağır yükseliyor, bu da bizi rahatlatıyor. En çok endişe ettiğimiz ise İstanbul kaynaklı virüsün yayıldığı Muş, Bingöl gibi illerimiz. Henüz oralarda ne olacağını ölçemiyoruz. Salgın devam ediyor, daha uzun süre devam edecek de. O nedenle gevşetmeyi kontrollü yapabileceğimize, sosyal mesafeyi ne denli koruyacağımıza da bağlı. Sosyal mesafe uygulaması bu yıl sonuna kadar devam eder. Hatta 2020’yi aşabilir de…”

BU GÜNLERDE HAYATI HAYATI SADECE EV HALKIYLA PAYLAŞIN

Bilim Kurulu’nun göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Tevfik Özlü de virüsün bulaşıcılığıyla ilgili uyarılarda bulundu. Özlü, sosyal medya hesabından site ve apartman bahçelerinde kahvaltı masalarının kurulmasını, çay kahve ikramlarının yapılmasının güvenli olmadığını söyledi. Virüsün çok kolay bulaştığına dikkati çeken Özlü “En çok bulaştıranlar en yakınlarınız, komşularınız, arkadaşlarınız ve dostlarınız olacaktır” dedi ve ekledi: Yerken içerken maske kullanamazsınız. Hapşırma öksürme sırasında damlacıklar 7-8 metre uzağa saçılabiliyor. İkram edilen yiyecekler, bardak ve tabaklar da bulaştırıcı olabilir. Bu günlerde hayatı sadece hane halkınızla paylaşın. Hane halkıyla güvendesiniz. Komşunuzun ziline, kapı koluna, asansörün düğmesine dokunduğunuzda virüsü alabilirsiniz. Çok kırılgan dönemdeyiz. Kazanımlarımızı boşa çıkarmayalım.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.