İŞTE! Faranjite iyi gelen yiyecek ve içecekler

Faranjit birçok kişiye büyük zorluklar yaşatan bir hastalık. Faranjit özellikle soğuk aylarda kendini gösteren bir hastalık olduğu halde bahar aylarında ya da yaz aylarında da çeşitli durumlara bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Baharda polenler, yazın soğuk içeceklerin sıkça tüketilmesi gibi. Faranjitle karşılaşıldığında ne tüketilmeli? Faranjite iyi gelen yiyecek içecekler nelerdir?

Faranjit birçok kişiye büyük zorluklar yaşatan bir hastalık. Faranjit özellikle soğuk aylarda kendini gösteren bir hastalık olduğu halde bahar aylarında ya da yaz aylarında da çeşitli durumlara bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Baharda polenler, yazın soğuk içeceklerin sıkça tüketilmesi gibi. Faranjitle karşılaşıldığında ne tüketilmeli? Faranjite iyi gelen yiyecek içecekler nelerdir?

Faranjit neden olur?

Üst solunum yolu hastalıklarıyla beraber akut farenjit görülebilir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklara neden olan virüsler, öksürük ya da hapşırıkla havaya saçılan virüs ve bakterilerin yanı sıra, mikroplu bir yüzeye ağız ya da burnunuzu değdirmeniz farenjite yol açabilir.

Bunların yanı sıra sigara, alkol, kuru hava, tozlu hava, hava kirliliği, geniz akıntısı, çok sıcak ya da soğuk yiyecek-içecekler gibi boğazı tahriş eden faktörler kronik farenjitte etkin rol oynar.

Boğazın bu uzun süreli tahrişi kronik farenjite neden olabilir.

Sadece enfeksiyona bağlı olarak değil burun tıkanıklığına bağlı farenjit gelişebilir. Burun kemiğinin eğri olması, geniz eti gibi burun tıkanıklığı durumlarında ağızdan nefes almaya başlanır ki bu durum boğaz kuruluğu yapar ve boğazın tahriş olması kronik farenjit için zemin oluşturur.

Polenler, havadan taşınan alerjenler boğazı tahriş ederek, kronik farenjite zemin hazırlayabilir. Saman nezlesi kronik farenjit nedenleri arasındadır.

Faranjite iyi gelen yiyecek içecekler nelerdir?

1. Ekinezya

Faranjit tedavisinde en çok uygulanan bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olan ekinezya, oldukça etkili sonuçlar vermekte ve iyileşme süresini kısaltmaktadır. Hastalık başlar başlamaz uygulanması önerilen ekinezya genellikle altınmühür bitkisi ile birlikte kullanılmaktadır. Antınmühür ile birlikte kullanılan ekinezya, ağrıyı hafifletirken faranjitin neden olduğu yutkunma güçlüğünü de ortadan kaldırır. Ekinezyayı bitki şeklinde kullanabileceğiniz gibi piyasada boğaz ağrısı için satılan ekinezya içerikli spreyleri de kullanabilirsiniz.

blank
Ada Çayı

2. Ada Çayı

Ada çayını gargara olarak kullanarak boğazda meydana gelen enfeksiyonu ve iltihabı en aza indirebilirsiniz. Almanya’da yapılan bir araştırmada ada çayının içerisinde bulunan uçucu bileşenlerin boğazda oluşan enfeksiyon ve iltihaplara karşı etkili olduğu belirtilmiştir. Günde 8-9 kere ada çayı gargarası yaparak faranjitin neden olduğu enfeksiyonu en aza indirebilirsiniz. İsviçre’de yapılan bir araştırma sonucuna göre ise ekinezya ile birlikte hazırlanan ada çayının daha etkili olduğu belirtilmektedir. Ada çayı ve ekinezya içeren gargaranın günde ortalama 10 kere kullanılması durumunda oldukça etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Zencefil

3. Zencefil

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen zencefil, birçok sağlık sorunu karşısında oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Mikrop kırıcı özelliğine sahip olan zencefil aynı zamanda oldukça güçlü bir antioksidandır. Bu sayede faranjit tedavisinde üst solunum yollarının açılması için sıkça kullanılmaktadır. Zencefili salatalarınızda ve yemeklerinizde bolca kullanabileceğiniz gibi çay olarak da tüketebilirsiniz.

Zerdeçal

4. Zerdeçal

Mikropları karşı oldukça etkili olan zerdeçal, boğaz ve solunum yollarındaki mikropların atılmasını sağlayarak üst solunum yollarının açılmasına yardım eder. Aynı zamanda göğüs ağrılarını da azaltmaktadır. Bir bardak süte yarım kaşık zerdeçal ekledikten sonra iyice kaynatın. Kaynayan zerdeçallı sütü ılımaya bırakın ve ılıdıktan sonra bir miktar bal ekleyin. Bu karışımı günde 3 kere için. Böylece iyileşme sürecinizin kısalmasını sağlayabilirsiniz.

Fesleğen

5. Fesleğen

Mutfakların olmazsa olmazlarından olan fesleğen, doğal şifa kaynaklarından biridir. Oldukça etkili bir antioksidan olan fesleğen, içeriğindeki magnezyum oranı sayesinde kan akışını hızlandırır. Üst solunum yollarının rahatlamasını sağlayarak faranjit tedavisinde oldukça etkili sonuçlar verebilir. Fesleğenin yapraklarını çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi suda kaynatarak da tüketebilirsiniz.

Nane

6. Nane

Yemeklerden salatalara kadar mutfakta oldukça sık kullanılan baharatlardan biri olan nane, doğal faranjit tedavisinde tercih edilen bitkilerden bir diğeridir. Nane, faranjit nedeniyle tahriş olan boğazların yeniden toparlanmasını sağlarken aynı zamanda solunum yollarının açılmasına da yardımcı olur. Nane yapraklarını doğrudan çiğneyebileceğiniz gibi nane yapraklarının bulunduğu kaynayan su buharını da soluyabilirsiniz.

Limon

7. Limon

C vitamini kaynağı olan ve aynı zamanda pek çok hastalığında şifası olmayı başaran limon, faranjit hastalığına da iyi gelmektedir. Limonu istediğiniz bir şekilde tüketebilirsiniz. İster sade sıcak su ile tüketin ister ıhlamur ile tüketin. Limon faranjite çok iyi gelir ve aynı zamanda bağışıklık sistemi içinde oldukça faydalıdır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.