Goldman’dan ‘Omicron varyantı’ senaryosu

Goldman Sachs, Delta varyantından daha bulaşıcı olduğu değerlendirilen koronavirüsün yeni varyantı Omicron’nun neden olabileceği dört farklı senaryo geliştirdi. Goldman, Omicron’un diğer varyantlara göre daha ağır geçmesi durumunda küresel büyümenin daha fazla zarar göreceğini, enflasyon etkisinin ise muğlak olacağını öngördü.

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın ekonomistleri koronavirüsün (Kovid-19) Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyantı ”Omicron”un küresel ekonomik büyüme üzerinde yaratacağı olası etkilerine dayanan dört farklı tahminde bulundu.

‘2022 YILININ İLK ÇEYREK KÜRESEL BÜYÜMESİ YAKLAŞIK YÜZDE 2’YE DÜŞEBİLİR’

Bloomberg’de yer alan habere göre; Omicronun deltaya göre daha hızlı yayılması senaryosunda Goldman ekonomistleri 2022 ilk çeyrek küresel büyümesinin yaklaşık 2,5 yüzde puan gerilemeyle yüzde 2’ye düşmesini bekliyor.

Aralarında Jan Hatzius’un da bulunduğu ekonomistler bu senaryoda 2022 geneli için ise önceki tahminlerine göre 0,4 yüzde puan düşüşle yüzde 4,2 büyüme tahminini yapıyor.

‘DELTAYA GÖRE DAHA AĞIR ETKİLERSE ENFLASYON ETKİSİ MUĞLAK OLABİLİR’

Goldman, Omicronun deltaya göre daha ağır geçmesi ve hastaneye yatışları artırması senaryosunda ise küresel büyümenin daha ağır zarar göreceğini, enflasyon etkisinin ise muğlak olacağını öngördü.

”YANLIŞ ALARM İSE..”

Üçüncü senaryo olan “yanlış alarm” senaryosunda ise Goldman ekonomistleri küresel büyüme ve enflasyon üzerinde ciddi bir etki beklemiyor.

Omicronun daha hızlı yayılıp daha hafif geçmesi senaryosunda ise küresel büyümenin baz senaryosundan hızlı gerçekleşeceğini, enflasyonun ise talebin dengelenmesi ve arz zincirindeki düzenlemelerle hız kaybedeceğini öngörüldü.

‘OMİCRON VARYANTININ DAHA HIZLI YAYILDIĞINA DAİR NET KANIT YOK’

Omricon varyantı endişesiyle acil toplantı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün yeni varyantı omicron’un, daha hızlı yayıldığına ve Delta dahil olmak üzere Kovid-19’un diğer varyantlarına kıyasla daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair net bir kanıt olmadığını bildirdi.

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, omicron varyantının ortaya çıktığı Afrika kıtasının güneyindeki ülkelere seyahat yasağı uygulanmaya başlanması eleştirildi.

Açıklamada, “Artan sayıda ülke, yeni omicron varyantıyla ilgili endişeler nedeniyle güney Afrika ülkelerine uçuş yasakları uygularken, DSÖ ülkeleri bilimi ve Uluslararası Sağlık Düzenlemelerini takip etmeye davet ediyor.” denildi.

DSÖ, seyahat kısıtlamalarının, Afrika ülkelerinde geçim kaynakları ve tedarik zincirleri konusunda olumsuz etki oluşturabileceği gerekçesiyle sınırların kapatılmaması çağrısı yaptı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.