EYT yasası çalışmalarında son düzlüğe girildi

EYT yasası çalışmalarında son düzlüğe girildi. Bugün yapılacak aralık ayının ilk Bakanlar Toplantısı’nda yaş sınırı, prim gün sayısı gibi bazı konuların netleşmesi bekleniyor. Bugünkü toplantıdan sonuç çıkmazsa ayın sonunda yapılacak Bakanlar Toplantısı’nda EYT yasası hazırlıklarının tamamlanarak kamuoyuna duyurulması öngörülüyor. İşte, EYT’de son durum…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün yapılacak Bakanlar Toplantısı’nın ekonomide ana gündem maddesi emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası ve asgari ücret olacak.

Bugün gerçekleşecek kritik toplantının saat 15.30’da başlaması ve Erdoğan’ın akşam saatlerinde alınan kararları duyurması bekleniyor.

PRİM GÜNÜ VE SİGORTALILIK SÜRESİ TAMAM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü EYT çalışması 2022 yılının ikinci yarısında hızlandı. Haziran ayı itibarıyla EYT düzenlemesine tâbi olacak 8 Eylül 1999 öncesi prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamış 1,5 milyon kişinin olduğu ifade edilirken, bu rakamın 2023 Ocak ayında 1,7-1,8 milyon kişiye yükselmesi bekleniyor. Sonraki etapta ise 5 milyon kişinin EYT’den faydalanarak emekli olması öngörülüyor.

EYT’DE EN YETKİLİ İSİM BAKAN BİLGİN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin öncülüğünde yapılacak EYT’de çözüm rotası çizildi. EYT düzenlemesi için artık son viraja girilirken, yasanın burada işçi-işveren ve devleti direkt ilgilendirmesinden dolayı Bakanlık ince eleyip sık dokuyor.

BAKAN BİLGİN’İN EYT AÇIKLAMASIN ÖNE ÇIKAN DÖRT VURGU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM’de Bakanlığın bütçe görüşmeleri için konuşma yaparken milyonların merakla beklediği açıklamayı yaptı. Bakan Bilgin’in açıklamalarından öne çıkanlar madde madde şöyle:

  • EYT yasa tasarısını Ocak ayı gelmeden Meclis’e getirmeyi planlıyoruz
  • EYT düzenlemesi en kapsamlı şekilde olacak
  • İşçi-işveren herkes dinlenecek
  • Yaş şartı kalktığı zaman emeklilik için 1,6 milyonu aşkın hak sahibi var

EYT YASASI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Bakanlık, yaş şartı olmadan aylar süren EYT çalışmasını tamamladı. Çalışmanın bu teknik boyutunun tamamlanması nedeniyle artık ince ayarlar kaldı.

Yaş sınırı burada en çok merak edilen kısım oldu. Yaş şartının tamamen kalktığı durum özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilmesi sonrası taslaklar masaya yatırılacak.

AK Parti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, toplantıda kadınlarda 48-50, erkeklerde 50-52 yaş alternatifleri üzerinde durulduğu ifade edildi.

EYT yasası, asgari ücret 2023 ile beraber Bakanlar Toplantısı’nın ana gündem maddesi olacak. Bu iki maddenin gündeme gelmesi bekleniyor.

EYT İÇİN İKİNCİ ÖNEMLİ TARİH 26 ARALIK
Yılın son Bakanlar Toplantısı 26 Aralık 2022 tarihinde yapılacak. Eğer bugün yapılan aralık ayının ilk Bakanlar Toplantısı’nda sonuç çıkmazsa bu tarihte hem asgari ücret, hem de EYT şartları için açıklamanın gelmesi bekleniyor.

EYT İÇİN SON TOPLANTI KÜLLİYE’DE YAPILDI
Emeklilikte yaşa takılanlar için son toplantı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Bu toplantı çalışmayı teknik olarak yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bütçe konusunu değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ve işin siyasi boyutunu değerlendiren AK Parti kurmaylarının katılması nedeniyle öne çıktı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.