Bu da bilişim çağı problemi… Önce ‘like’la ondan sonra çocuğu anla

İngiltere’deki Ulusal Çocuk Zorbalığını Önleme Organizasyonu’nun araştırması, sosyal medya diline hakim olmayan anne-babaların çocuklarıyla sağlıklı iletişim kuramadığını ortaya koydu.

Ailelerin dörtte biri ‘gram’ kelimesinin Instagram’ı anlattığını anlayamadı. Çözümü, organizasyonun başkanı Laura Randall anlattı: Ebeveynler yaşı kaç olursa olsun evlatlarıyla interneti nasıl kullanıklarına ilişkin düzenli konuşmalar yapmalı.

Sosyal medya kullanım yaşının hızla düşmesi yeni bir sorunu ortaya çıkardı. Yapılan araştırmalara göre ebeveynler sosyal medya jargonuna yeterince hakim olmadıkları için çocuklarıyla internet güvenliği konusunda sağlıklı bir iletişim kuramıyor.

Ebeveynlerin yaklaşık yarısı çocuklarıyla aralarında gelişen ‘dil çatışması’ konusunda endişeli. 10 ile on üç yaşlarında çocukları olan 1000 kişiyle yapılan araştırmada, ebeveynlerin yüzde 45’inin çocuklarıyla yeterince rahat konuşamadığı sonucuna ulaşıldı. Ebeveynlerin 4’te biri ‘gram’ kelimesinin sosyal medya platformu Instagram’ı temsil ettiğini, 10’da biri açlık yüzünden sinirlenmek anlamına gelen ‘hangry’ kelimesinin neyi kastettiğini bilmiyor. İngiltere’deki Ulusal Çocuk Zorbalığını Önleme Organizasyonu (NSPCC) Kuşaklar arasında oluşan dil farklılıklarını ölçmek için başlattığı araştırmada yerel bir telekominikasyon firmasıyla çalıştı. Telekominikasyon firmasının müdürü Nina Bibbly NSPCC ile olan ortaklıklarında ebeveynlerin çocukları ile internet güvenliği hakkında daha rahat konuşmaları için yardımcı olmayı amaçladıklarını belirterek ‘’Bir anne olarak bunun ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bu nedenle araştırma benim gibi birçok ebeveyne yardımcı olacak” dedi. Araştırmalara göre yaşları 8 ile 13 arasında değişen çocuklar tarih, siyaset ve bilim de dahil olmak üzere okul müfredatında öğretilen konulardan ziyade YouTube ünlüleri veya ünlüler hakkında görüş sahibi olan kişiler hakkında konuşurken daha rahat hissediyor. NSPCC’nin Online Çocuk Güvenliği departmanı başkanı Laura Randall ‘’Ebeveynlerin, çocukları kaç yaşında olursa olsun, interneti nasıl kullandıkları hakkında onlarla düzenli ve açık konuşmalar yapması gerçekten çok önemli. Bunu yaparken çocukların aşina oldukları terimleri kullanmaları ise konuşmanın daha etkili olmasını sağlıyor’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.