Birol Güven: Biz yapay zekanın kölemiz değil asistanımız olmasını istiyoruz

Yapay zekanın sinema sektörüne etkisi ve geleceği Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün İstinye Üniversitesi iş birliği ile düzenlediği çalıştayda masaya yatırıldı. Çalıştayda konuşan Sinema Genel Müdürü Birol Güven: “Avrupa şimdi kendine yeni bir köle yarattı ve adı Yapay Zeka. Biz yapay zekanın kölemiz değil asistanımız olmasını istiyoruz.”

Son birkaç yıldaki gelişimiyle dikkat çeken ve insanoğlunun varlığı adına bir tür tehdit olarak gördüğü Yapay Zeka’nın sinema sektöründeki etkisi ve geleceği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir çalıştayla masaya yatırıldı. İstinye Üniversitesi iş birliği ile 22 Mayıs’ta Atlas Sineması’nda ‘Yapay Zeka ve Sinema-Sektörleri’ başlığı ile gerçekleşen çalıştaya ilgi ise özellikle genç kesimden yoğun oldu. Çalıştayın açılışında konuşan Sinema Genel Müdürü Birol Güven, öncelikle Daniel Defou’nun meşhur romanına atıfta bulunarak, “Robinson Crusoe’yi herkes bilir. Koskoca adada iki kişi vardır ve biri diğerini köle yapar. Bu Avrupalı birinin yapabileceği bir şey, çünkü insan kölesiz yapamaz, Şimdi kendine yeni bir köle yarattı ve adı Yapay Zeka” ifadeleri ile AI teknolojisinin insanlık adına geleceğine dikkat çekti. Sözlerini “Biz yapay zekanın kölemiz değil asistanımız olmasını istiyoruz” diyerek, bütün meslek gruplarında olduğu gibi sinemacıların da gelişmesine, kapasitesinin artmasına katkı sağlayacak bir araca dönüştürülmesinin önemine işaret etti. Çalıştayın amacının bu fikre dayandığını vurgulayan Güven, “Bu bir başlangıç. Zihnimizdeki sorulara bir çözüm bulacağımızı sanmıyorum ama birçok yeni soru üretecek, tartışacağız” diye konuştu. Güven, çalıştayın Eylül ayında gerçekleşecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde de ortaya çıkan yeni sorular ışığında devam edeceğini aktardı.

İlkinde sektörlerin halihazırda yapay zeka ile ilişkisine odaklanan ‘Sinema ve Yapay Zeka’ çalıştayının ilk bölümünde İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Özdemir ‘Geçmişten Günümüze Yapay Zeka’ başlıklı sunumuyla konunun tarihçesini dinleyicilerle paylaştı. Aynı zamanda çalıştayın bilimsel organizasyonunun ardındaki isim olan Özdemir sunumunda yapay zekanın pandemi sonrası tırmanışa geçtiğini belirterek, “Çünkü pandemide insanoğlu hiç paylaşmayacağı bir şeyi paylaştı, evinin içini, kaşını, gözünü, mahremini. Pandemi öncesi insan seviyesinde bir yapay zeka için en az otuz yıl daha zaman olduğunu düşünürdüm, şimdi bana sorsanız iki üç yıl diyorum” sözleriyle, son birkaç yıldaki gelişiminin altını çizdi. Özdemir’in sunumunun sonunda yapay zekanın robotlardan ibaret olmadığını vurgulayarak paylaştığı şu son cümleleri ise çarpıcıydı:

“Bu teknoloji kullandığımız şeye göre çeşitlenen ve büyüyen bir yapı. Bu yapı içerisinde mesela sahte haber üretiyor, insanları kandırabiliyoruz. Bu yapı içerisindeki insan nasıl bir insan olacak? Yeni insana hoş geldiniz. Makineyi karşısına alan değil, onu kendi yaratıcılğı ile yeni bir dünyaya taşıyan yeni insana hoş geldiniz.”

ANİMASYON DA KONUŞULDU HOLLYWOOD YAPIMLARI DA
Çalıştayda Emrah Kaya da ‘Yapay Zeka ile İnsan Olma Macerası’ başlıklı sunumunda insanların ücretsiz kullandığı uygulamalar aracılığı ile en çok ihtiyacı olan bilgilerin yapay zekaya aktarıldığını vurgulayarak, 5,6 milyon telefon kullanıcısının bıraktığ dijital ayak izine dikkat çekti. Cenk Caner ve Şebnem Özdemir’in birlikte gerçekleştirdiği ‘Beyazperdede Yapay Zeka’ sunumunda ise 1927 tarihli Metropolis’ten 1981 tarihli Alien’e, 2001 tarihli Uzay Macerası’ndan 1999 tarihli Matrix’e yapay zekanın sinemadaki yolculuğunu anlatan birçok film incelendi. Yapımcı Süleyman Cılız ve ekibinin sunduğu ‘Sinema Yapan Makineler Dünyasında’ başlıklı sunumda ise, yönetmenlerin bütçe hazırlığından post prodüksiyon sürecine film çekimlerinde çalışmalarını kolaylaştıracak bir yapay zeka projesinin detayları dinleyicilerle paylaşılarak, yapay zekanın para ve zamandan tasarruf konusundaki işlevselliğine dikkat çekildi. Animatör Yusuf Fırat Atmaca ise ‘Animasyon Yapanlar Dünyasında Yapay Zeka’ başlıklı sunumunda, Türkiye’de son dönemdeki animasyon yapımların artmasına rağmen henüz kendi animasyon ekolümüzün oluşmadığının altını çizerek, bunun da sinema alanında yapay zeka için önemli bir kaynak olan kütüphane sorununu gündeme getirdiğini vurguladı. Sinema sektörü ve gelişen teknolojilerin entegrasyonu konusunda çözüm bekleyen sorunlar açısından değerli verilerin elde edildiği çalıştay, Şebnem Özdemir’in yönettiği, Barış Erdoğan, Eylem Kaftan, Renan Çelikbilek ve Emre Yetim’in konuşmacı olduğu ‘Sinema Sektöründe Yapay Zekaya Dair’ paneliyle sona erdi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.