30’lu yaşlarda sigarayı bırakmak ömrü uzatıyor

Uzmanların sağlığa olan zararlarını dikkat çeken açıklamalarına rağmen yüksek seviyede sigara tüketimi devam ediyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü, 30’lu yaşlarda sigara tüketimi bırakılırsa devam edenlere kıyasla yaşam süresinin 10 yıl artığına işaret etti.

Uzmanların ve sağlık kuruluşlarının uyarılarının yanı sıra sigaranın insan sağlığına zararı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insanların bu bağımlılıktan kurtulması için çeşitli çalışmalarını sürdürüyor. DSÖ tarafından yapılan ararştırmalara göre sigarayı bırakma gününden itibaren sağlık verilerinin iyileştiği de görülüyor.

YAŞAM SÜRESİ 10 YIL ARTIYOR
DSÖ, 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl arttığına dikkati çekiyor. İlk sigara bırakma gününden itibaren yüksek kalp atış hızı, kan basıncı, karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor ve zamanla bağışıklık sistemi güçleniyor. Yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşım düzeliyor, akciğer kapasitesi artıyor.

Sağlık Bakanlığı’nca tütün ürünü kullananlara, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek veriliyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.