”Yavuz Sultan Selim Köprüsü” neden bu kadar önemli?

gazetemag.com-unnamedDÜNYANIN EN PAHALI GERDANINA SAHİPİZ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nün hepimiz için bir anlam teşkil ettiğini tahmin edebiliyorum. Ama benim için anlamını kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

Anne tarafım Poyraz Köylü. Yıllarca Poyraz Köyü’ne hasret kaldım desem yalan olmaz. Benim gibi nice örnekler vardır elbette. Lakin Ülkemizin dört bir yanı cennet. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama Poyraz bana ayrı bir güzel gelmiştir hep .Maalesef İstanbul koşullarında normal işimize giderken ve işimizden evimize dönerken saatlerimizi yollarda geçirmekten bıktık usandık. Tabii İstanbul Trafiği de yanında cabası. Ne zaman Poyraza bir plan yapsam maalesef yol mesafesi yüzünden ve bizi çilekeş hale sokan İstanbul Trafiğini de düşününce her zaman planım alt üst olmuştur. Ne zaman ki duydum Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılacak ve köprünün bir ayağı Sarıyer Garipçe Köyünde ,diğer ayak Poyraz Köyünde olacak. Nasıl sevindim anlatamam … Kaldı ki evimde Sarıyer Zekeriyaköy de. Birileri yüreğimdeki sesimi duydui Şimdi Siz bu satırları okurken ben Poyrazda kahvemi yudumluyor olacağım.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ‘NE DEV AÇILIŞ 26 AĞUSTOS DA DUALARLA GERÇEKLEŞTİ.

Köprü, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan , TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderlerinin katılımıyla hizmete açıldı.

gazetemag.com-yavuz-sultan-selim-koprusu-dualarla-acildi

31 AĞUSTOS GECESİNE KADAR ÜCRETSİZ.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Bir müjde veriyorum size. Buraya az harcamalar yapılmadı,adil olacağız. 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçiş ücretsiz olacak” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 26 AĞUSTOS 1071 MALAZGİRT ZAFERİNİN 945. YILDÖNÜMÜ VE 1922 ‘DE BÜYÜK TAARRUZ’UN BAŞLADIĞI TARİH O YÜZDEN BU TARİHTE AÇILDIĞINI SÖYLEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti : “Köprünün temelini büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu.Biz yapacağız dedik işte Halep oradaysa arşın burada, yaptık.“ dedi.

Açılış günü Zekeriyaköy de evimdeydim ve kalktım gittim. Nasıl bir sevgi seli gözlerinizle görmeliydiniz. Çoluğunu çocuğunu kapan oradaydı. Halkımız, Malına,Vatanına,Bayrağına,Başkanına , Cumhurbaşkanına öylesine sahip çıkıyor ki duygulanmamak mümkün değildi. ABD başkan yardımcısı JOE BİDEN bile Türk Halkının Cesaretine hayran kalarak gitti. Ben de bir kez daha Türk olduğum için Türklüğümle gurur duydum.

Köprünün açılışı, dış basında da yer aldı.

REUTERS : Türkiye , kıtalararası mega projeyi hayata geçirdi .
AP : Türkiye , Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan 3. Köprüyü hizmete açtı.
Yabancı ajansların bu haberlerine , New York Times ve Washington Post gibi yayın organlarında da yer verildi.

Şimdi Gelelim Neden Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu kadar önemli?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nün rekor bir sürede bitirildiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Arslan, “ 36 ayda bitirilmesi öngörülüyorken 27 ayda bitirdiğimiz bir projedir. Sadece İstanbul’un 3. Gerdanlığını değil bununla birlikte açtığımız 235 kilometre 4 şerit gelişli 4 şerit gidişli otoyol düşündüğümüz zaman devasa bir proje rekor sürede bitirilmiştir. Projenin maliyeti 8 buçuk milyar TL’dir. Bu büyüklükte ki bir projenin 27 ayda bitirilmesi sadece Türkiye açısından değil dünya açısından rekor bir süredir” diye konuştu . Ahmet Arslan, “Proje 1 şerit geliş ve 1 şerit gidiş raylı sistemle birlikte 59 metrelik köprü genişliğiyle dünyada bir ilktir, 322metrelik kule yükseklikleriyle dünyada bir ilktir, 1408 metrelik ayak açıklığı da dünyada sıralamaya girebilecek , rekor denilecek bir rakamdır“ dedi.

Hatırlarsanız köprü yapım aşamasında binlerce ağaç kesilecek düşüncesi çevrecileri ayağa kaldırmıştı ve tabii biz çevre dostu olan tüm insanları da.

gazetemag.com-yavuz-sultan-selim-koprusu-acildi

“17-18 KATI AĞAÇ DİKİLECEK”

Bakan Ahmet Arslan , Kesinlikle tarihi şehrimiz olan içinden deniz geçen İstanbul şehrimizin ağır vasıtalardan kaynaklı yükünü alarak bırakın çevreyi zararı tam tersine çevreci bir projeyle özellikle emisyonu azaltacağız.Özellikle tarihi dokusuyla dünyanın gözbebeği olan İstanbul’un hem trafik yükünü hem de çevrecilik anlamda zararlı yüklerini İstanbul’un omuzlarından almış olacağız.Orman ve Su işleri Bakanlığımız ile birlikte süreci başından itibaren titiz bir şekilde takip ederek yaklaşık 300 bin ağaç Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından başka yerlere aktarılmıştır.Buna karşılık bu projede şu an 2 buçuk milyon ağaç dikmiş durumdayız .Ancak günde 10 bin ağaç daha dikiyoruz ki bununla birlikte bu projede 5 milyon 100 bin ağaç dikeceğiz.Yani buradan başka yere aktarılan ağaçların 17-18 katı ağaç dikilecektir “ dedi.

Durumun bu yönünü aydınlatan Bakan Ahmet Arslan biz çevrecileri oldukça sevindirdi.

Arslan , bu projenin sadece bürokratların ve şirket sahiplerinin gayretiyle olmadığını dile getirerek , projelerin Türk mühendisinin , tekniklerinin, teknisyenin,işçisinin katkısıyla, alın ve akıl teriyle ortaya çıktığını anlattı.

“31 TRİLYON DOLARLIK PASTADAN ÜLKEMİZE DÜŞEN PAYI ALMAK İSTİYORUZ.”

Arslan, Anadolu’yu Asya’dan Avrupa’ya kesintisiz ulaşımın her türünde koridor haline getirmek istediklerini kaydederek, bu coğrafyada yaklaşık 3 saatlik uçuşla 1,5 milyar insana erişebildiğini aktardı.

Bakan Arslan, “ Bu insanların yılda oluşturduğu ticaret hacmi 31 trilyon dolar. Bu hacim gerçekleşirken yılda 75 milyar dolarlık bir taşıma potansiyeli var. İşte bütün büyük projeleri yaparken 31 trilyon dolarlık ticaret pastasından ulaştırma projelerimiz marifetiyle ülkemize düşen payı almak istiyoruz. “ dedi.

Projenin devamında etüt çalışmalarını yaptıkları demir yolunun Akyazı’ dan başlayarak köprü marifetiyle Üçüncü Havalimanına bağlanacağını belirten Arslan, Halkalı’dan Kapıkule’ye giden uluslar arası hızlı tren koridoruna bağlanacaklarını bildirdi.

AĞIR TAŞITLARIN BURADAN GEÇMESİ ZORUNLU OLACAK

Arslan , “Ağır vasıtalar Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nü zorunlu kullanacaklar. Her ne kadar mesafe biraz uzuyor olsada FSM ‘ de yaşanılan trafik sıkışıklığını ve bundan kaynaklı zaman ve yakıt kaybını düşündüğünüz zaman burası onlar açısından avantajlı olacak.Ağır taşıtların köprüyü kullanamadıkları saatlerde bir yerlerde beklediklerini ve buralarda trafik sıkışıklığı oluşturduklarını kaydederek , bunun da engellenmiş olacağını söyledi .” Tüm ağır vasıtalar bu köprüyü 7 gün 24 saat hiçbir saat kısıtlaması olmadan kullanabilecekler

KÖPRÜ ÜCRETLERİ İLE İLGİLİ OLARAK

Otomobillerin geçişi 9lira 90kuruş , Ağır Vasıta dediğimiz kamyonlar için 21lira 29 kuruşa tekabül etmektedir.
Türkiye’nin daha çok büyümeye ihtiyacı var , daha çok üretim yapmalıyız. Daha büyük projelere imza atmalıyız, Daha çok çalışmalıyız. Atamın sözüyle yazımı sonlandırıyorum.
”Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak” Mustafa Kemal Atatürk.

Sevgilerimle
Özlem Melek Şirinel
Twitter: 1AngelForever1

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.