Nobel ödüllü Sancar herkese ders verdi

İngiliz BBC’nin kendisine “Kısmen mi Türk’sünüz” diye soru yönelttiğini ifade eden Aziz Sancar “Herkes bilsin. Ben Türk’üm o kadar” açıklaması yaptı.

Nobel Kimya Ödülü’nü bir Türk’ün kazanmasından rahatsız olanların çıkardığı etnik kimlik tartışmasına son noktayı Aziz Sancar koydu. Türk bilim adamı, İngiliz yayın kuruluşu BBC’den telefon aldığını belirterek, “Bana ‘Arap mısınız, kısmen mi Türk’sünüz’ diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC’ye söyledim, ‘Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türküm’ dedim. Güneydoğulu olunca bundan kaçamıyorsunuz ama kendimi öyle biliyorum, BBC’ye de söyledim size de öyle söylüyorum: Ben Türküm, o kadar. Mardin’de doğmuşsam, Cizre’de de doğmuşsam, Kars’ta da doğmuşsam ben Türküm” diye konuştu. Anne ve babasının cumhuriyet çocukları olduğunu kendisinin ise bir sonraki kuşağa denk geldiğini belirten Sancar, “Mardin’de10 çocuklu bir ailenin ferdiydim. Annem ile babam okuma, yazma bilmezdi. Onların çocuklukları Cumhuriyet’in ilk yıllarıydı. Birçok yerde okul yoktu. Bizim zamanımızda okul vardı. Annem ve babam bizi okutmak için ellerinden geleni yaptı. Çok iyi öğretmenlerimiz vardı. Bizi çok iyi eğittiler. Benim sınıfımdan sanırım 10 veya 15 kişi Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde profesör oldu. Memleketime böyle bir hizmetim olduğu için gerçekten mutluyum. Çalışmalarımız DNA onarımı üzerine ve DNA onarımı hem kanseri önlemek bakımından hem de kanser tedavisinde önemli uzun vadede etkisi olacak. Tıp alanında Nobel’i alacağımı düşünüyordum. İsveç Nobel komitesi beni kimya alanında Nobel’e layık gördü. Çünkü bizim araştırmalar hem kimya hem de tıp alanında” şeklinde konuştu. Türk gençliğine ve çocukları eğitim çağındaki ebeveynlere seslenen profesör, “Genç beyinlere tavsiyem, hiç yılmasınlar, dış ülkelere gitsinler, çalışsınlar fakat benim yaptığımı yapmasınlar. Türkiye’ye dönsünler. Ben bu ödülü memleketime ve Cumhuriyet devrinin başlattığı eğitime borçluyum. Ben buraya geldim, başarılı oldum ama bana temeli veren Türkiye’deki eğitimdi” ifadelerini kullandı. Sancar ülkemizde yaşanan hain terör saldırılarıyla ilgili olarak ise, “Ben oradaki herkesi kardeşim olarak bildim. Orada doktorluk yaptığımda herkesi kendi kardeşim kendi akrabam gibi gördüm, tedavi ettim. Ben ayrıcalık bilmiyordum ve ben oradayken öyle bir şey yoktu. Maalesef şimdi o durumlara ne diyeceğimi bilmiyorum. İnşallah düzelir” dileğinde bulundu.

Yakında kanserle ilgili bomba patlatabiliriz demişti
Aziz Sancar’ın, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alması, İzmir’in Seferihisar ilçesinde yaşayan emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi Kenan Sancar’a da büyük sevinç yaşattı. Kenan Sancar, Nobel ödüllü kardeşi Aziz Sancar’ın, bir ay önce ziyaretine geldiğini, Nobel ödülü için isminin geçtiğini anlattığını kanser tedavisi için de “Yakında bir bomba patlatabiliriz” dediğini aktardı. Kardeşini kutlayan Kenan Sancar, “Onunla gurur duyuyorum. Bu başarı beklediğimiz bir başarıydı. Bunun devamını diliyorum. Kendisine sağlıklar diliyorum. Kanser tedavisi için de kendisinden bir başarı bekliyorum. Kendisi de zaten açıkladı. Aziz kısa zamanda ona da bir çare bulacaktır. Bizim için onun başarılı olması, özel bir durumu değil çünkü kendisi dünyadaki üç önemli isimden birisidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.