Virüs testi turiste 15 Euro vatandaşa 250 TL

Yoğun test politikası, bulaş zincirini kırmada öne çıkan yöntem olarak gösteriliyor. Ancak tedavi protokolündeki değişiklikle sadece ciddi belirti gösterene test yapılıyor, temaslıya uygulanmıyor. Özel hastanelere gitmek zorunda kalan vatandaş en az 250 lira ödüyor. Aynı işlem turiste havalimanında 15 euroya yapılıyor.

Salgınla mücadelenin başlarında birçok ülkenin uyguladığı yüksek sayıda test politikası Türkiye’de hayata geçirilemedi. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerin belediye başkanlarının çıkışlarıyla bir kez daha tartışmaya açılan tablodaki sayılara göre günlük test 100 bin barajını aştı. Fakat tedavi protokolündeki değişiklik bu verilere dair soru işaretlerini gündeme getirdi. Filyasyon çalışmaları kapsamında pozitif vaka ile aynı evde yaşayanlara artık bu işlem uygulanmıyor.

SAYIDAKİ ARTIŞIN ÜÇ NEDENİ

Uzmanların ‘sayı mutlaka artmalı’ dediği süreçte test yaptırmanın zorlaştığı belirtiliyor. Devlette ciddi semptomu olmayana test yapılmıyor. Özelde ise 110 lira olan ücret 250 liraya çıkarıldı. Bazı kurumlarda fiyatın daha da arttığı ifade ediliyor. Türkiye’ye gelen turiste ise havalimanında 15 euroya test yapılıyor. Tablodaki sayının artış nedeni olarak yurt dışına çıkışta getirilen test zorunluluğu, turistler ve bazı kişilere düzenli test yapıldığı iddiası gösteriliyor.

Yurt dışına kapıların yeniden açılmasıyla turistlere ülkeye giriş çıkışlarda test yapma zorunluluğu getirildi. Türkiye’nin en çok yabancı turist ağırlanan kenti Antalya’da havaalanına kurulan merkezlerde 15 Euro karşılığında test yapılabiliyor. Devlet hastanelerinde test yaptıramayan vatandaşlardan ise özel hastanelerde 250 TL ücret alınıyor.

Yurt dışına kapıların yeniden açılmasıyla turistlere ise ülkeye giriş çıkışlarda test yapma zorunluluğu getirildi. Türkiye’nin en çok yabancı turist ağırlanan kenti Antalya’da havaalanına kurulan merkezlerde 15 euro karşılığında test yapılabiliyor.

Yaklaşık 90 metrekarelik alanda, günlük 400-500 test kapasiteli merkezde, hekim ve sağlık çalışanlarından oluşan 20 kişilik personel bulunuyor. Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, 1 Temmuz’dan bugüne kadar olan süreçte koronavirüs testi yaptıran turist sayısının 65 bine ulaştığını açıkladı. Dr. Hülür, Havalimanı Test Merkezi’nin yanı sıra artık otellerde de sağlık ekipleri tarafından sürüntü ve numune alınarak, bulundukları bölgedeki özel hastaneler ve kamu hastanelerine ait laboratuvarlarda test yaptırılabildiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı ise yayımladığı kararla özel hastanelerin “kişilerin talepleri üzerine yapacağı Covid-19 testi” için toplam 250 TL ücret alabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı yazıda, “Covid-19 hastalığı kapsamında ‘kişilerin talepleri üzerine yapılacak olan’ Covid-19 PCR testleri için fiyat revizyonuna ihtiyaç duyulduğu” belirtildi. Öte yandan birçok vatandaşın ise devlet hastanelerinde test yaptıramamaktan şikayetçi olduğu belirtiliyor. Birgün’e konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel ise vekillere ücretsiz test merkezleri kurulurken vatandaşın özel hastanelere mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Risk grubu olan sağlık emekçilerine rutin test yapılmadığını,semptomu olan yurttaşların bile test yaptırmakta zorlandığını, şimdi de bakanlığın “paranla yaptır” diye özel hastaneleri adres gösterdiğini belirten İçel ‘’ Yakında okullar açılacak, onbinlerce öğrencisi olan kampuslarda, yüzbinlerce nüfusu olan ilçelerin çoğunda test laboratuvarı yok’’ ifadelerini kullandı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.