Üniversite mezunu işsiz sayısı Avrupa’nın 3 katı!

Artan işsizliğin üniversitelere girişte baraj puanının kaldırılmasıyla daha da artması bekleniyor. Verilere göre, Türkiye’deki üniversiteli işsiz sayısı şimdiden Avrupa ortalamasının 3 kat üzerinde seyrettiği açıklandı.

Geçtiğimiz aylarda Yükseköğretim Kurumları Sınavından itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bununla beraber işsiz sayısında artış olacağı öngörülüyor. Böylelikle üniversiteye girmek daha kolay hale getirildi. Verilere göre, Türkiye’deki üniversiteli işsiz sayısı şimdiden Avrupa ortalamasının 3 kat üzerinde seyrettiği açıklandı.

Barajın kaldırılmasıyla üniversiteye girmek daha kolay bir hale gelirken Türkiye, nüfusa göre üniversite öğrenci oranı Avrupa’da birinci sıradayken, bu durum işsiz üniversite mezunu oranının artmasına da neden oluyor.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2020 verileri alınarak, Türkiye’de ilkokul ve üniversite mezunlarının işsizlik oranlarını karşılaştırıldı.

Oranlar, Türkiye’yi Avrupa’da yine olumsuz anlamda özel bir ülke statüsüne getirdi.

Eurostat verilerine göre; Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı, ilkokul mezunlarının işsizlik oranından daha yüksek.

AVRUPA ÜLKELERİNDE ORAN TAM TERSİ

Eurostat verilerine göre 20-64 yaş arası nüfusta Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı %12,7 seviyesinde. İlköğretim veya daha düşük seviyede eğitime sahip olanlarda ise işsizlik oranı %12,6 ile bu oranın altında. Avrupa ülkelerinin geri kalanına bakıldığındaysa bu oranın tam tersi olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde 2019 yılı ortalamasına göre üniversite mezunlarında işsizlik oranı %4 seviyesinde. Bu oran, ilköğretim mezunlarındaysa %12,4. Aradaki farkın en yüksek olduğu ülkelerden birisi olan Slovakya’da üniversite mezunlarının işsizlik oranı %3,5 iken ilkokul mezunlarının işsizlik oranı %29,7. Romanya, Çekya, Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, İsveç, Karadağ, Litvanya, Almanya ve Polonya gibi ülkelerde de arada benzer uçurumlar mevcut.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.