Türkiye, 2019 yılına birçok yeni düzenlemeyle birlikte girdi

Bugün itibarıyla özellikle günlük hayatımızı etkileyecek yeni uygulamalar devrede. Örneğin marketlerde plastik poşetler ücretli olacak, sigara paketleri tek tip pakete konulacak ve internette ise kota kaldırılacak. İşte detaylar…

Market alışverişlerinde plastik posetler ücretli olacak. Plastik alışveriş posetleri en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek.

1 Haziran 2019’dan itibaren imar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek.

Google, Youtube, Facebook gibi yurt dışı platformlara ve “internet fenomeni” olarak tabir edilen kişilere verilecek reklamlar ve aracılık hizmetleri, ödemeler üzerinden stopaj uygulamasıyla vergiye tabi olacak. İnternet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılacak ödemeler, ödeme yapılan kişinin vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, belirlenmiş oranlarda stopaj vergisine tabi olacak.

Yargılama süreleri kısalacak… Yeni adli yılla birlikte 3 Eylül 2018’de “Yargıda Hedef Süre” uygulaması başladı. 2019’da önemli adımlar atılacak uygulamaya göre, her bir dava ve soruşturma için, hedef süre öngörülecek. Hedeflenen sürede tamamlanamayan dava ve soruşturmaların hızlandırılması amacıyla çözüm üretilecek.

KDV iade incelemeleri için inceleme süresi 3 ay olacak… Zorunlu hallerde ve sadece ilgili birim tarafından bu süre 2 ay daha uzatılabilecek. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler Defter Beyan Sistemi’ni kullanmaya 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayacak.

İnternette kota kalkacak… İnternet kullanıcılarının internet kullanımı esnasında yoğun veri trafiğinden etkilenmemesi için ve oluşabilecek teknik problemleri engellemek amacıyla uygulanan planlanmış uygulamalar bütünü olan adil kullanım kotası kaldırılacak.

Aylık prim, hizmet belgelerinin elektronik ortamda alınması için Kolay Belge Kolay Hizmet Uygulaması başlatılacak. Elektronik tebligat uygulaması, yarından itibaren başlayacak.

Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak Emlak Bankası 16 yıl sonra yeniden faaliyete geçecek. Emlak Bankası, katılım bankası olarak faaliyete geçecek.

Plakalarla ilgili önemli değişiklik… İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nden izin belgesi alan taşıtların sağ ve sol yanları ile tavanlarına plaka yazılmasıyla ilgili karar aldı. Karar yarından itibaren başlayacak.

Sigara tek tip olacak… Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alan, yüzde 65’den yüzde 85’e çıkarılacak. Sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekiller aynı olacak, sigara paketlerinin üzerinde markanın logosu olmayacak, sigara satışında ‘düz paket’ dönemi başlayacak.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.