Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: Salgın kontrolden çıktı, kısıtlama için çok geç!

Koronavirüs (corona virüs) vakaları ile ilgili bir korkutan açıklama da Gazi Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'dan geldi. Prof. Şenol, bir ay içinde ağır vaka rakamlarının yüzde 74 kadar arttığını belirterek 'Salgın tümüyle kontrolden çıkmış durumda. Çok sayıda belirtisiz ve belirtili enfekte kişi var. Bunların da yansımalarını göreceğiz. 2-4 hafta rakamlarda artış olacak' dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, koronavirüs salgınının büyük bir hız kazandığını belirterek “Salgın tümüyle kontrolden çıkmış durumda. Çok sayıda belirtisiz ve belirtili enfekte kişi var. Bunların da yansımalarını göreceğiz. 2-4 hafta rakamlarda artış olacak” dedi.

Okulların açılmasıyla birlikte daha da kötü noktalara sürükleyebileceğini kaydeden Şenol “Kontrolden tümüyle çıkabilir” uyarısı yaptı.

“TOPLUMDA VİRÜS YÜKÜ ÇOK YÜKSEK”

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Prof. Şenol, bir ay içinde ağır vaka rakamlarının yüzde 74 kadar arttığını vurgulayarak “Normalde ağır olgular dünyada baktığınız zaman yüzde 1’dir, bizde çok daha yüksek bir rakam çıkıyor. Bu da bize şunu gösteriyor toplumda virüs yükü çok yüksek. Bu da kişilerin çok fazla enfekte kişilerle karşılaştığını gösterir.

Baktığınız zaman bireysel koruma kurallarına çok uyan insanlar bile enfekte olmaya başladılar, maskesini takıyor, evinden hiç çıkmıyor ama bir kere devlet dairesine gitmiş, bir kere bankaya gitmiş, bir kere yakınını acile götürmüş sonra kendisi enfekte olmuş ve bütün evde yaşayanları enfekte etmiş. Bu ciddi virüs ve enfeksiyon yükü anlamına geliyor” diye konuştu.

“AÇTIĞIMIZ SERVİSLER ANINDA DOLUYOR”

Şenol, sağlık sisteminin artık tıkanma noktasında olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Acile giren bir hasta Kovid ile enfekte olup çıkıyor. Ameliyatı gelen bir hasta Kovid kapıp çıkıyor. Bu, şu demek: Hastaneler bu karma sistem yüzünden sıkıntıdalar. Onun için bir an önce hastanelerin normal temiz hastane ve Covid hastanesi olmak üzere ikiye ayrılması lazım.

Ayrıca biz servislerde açtığımız Kovid servisine her gün bir yenisini ekliyoruz. Gazi’de bahçede konteynırlara poliklinikler ve örnek alma sistemi kurduk. Boşaltmak için sistemi, yani sistemin yükünü hafifletmek için. Daha önce yatırdığımız hastaların büyük bir bölümünü aslında evlerine gönderiyoruz, buna rağmen açtığımız her servis anında doluyor. Bunlar çok ağır hastalar, bir kısım yoğun bakım gereksinimi gösterdiği halde yoğun bakıma yerleştirmede gecikiyoruz bu hastaları. Geceleri aciller, gündüzleri poliklinikler ağzına kadar dolu.

“KISITLAMA İÇİN GEÇ KALDIK”

Şehir hastanesinde insanlara gece acilde 700. sıralar veriliyor. İnsanlar otoparklarda bekliyor. Hastaneler dolu ve bu sadece Gazi için değil her yer için böyle artık. Haziranın başından itibaren olup biten o sınavlar, turizmin açılması, seyahatin artması bütün bunlar etkili. Kurban Bayramı’nın ağır hasta ve ölüm anlamındaki etkisini önümüzdeki birkaç hafta içinde bunun üzerine ekleyeceğiz.

Bilim ile yönetim bir türlü aynı masaya oturmuyor. Kısıtlama için çok geç kalındığını düşünüyorum. Hayatın anahtarı olmayan bütün alanlar, açılışlar, mitingler, toplu ibadetler hepsi iptal edilmeli. Nüfusun sosyal hareketliliği en çok neredeyse onu görüp, hangileri gereksiz onları yüzde 50 kısıtlamak lazım.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.