Omicron hafife alınmamalı

Uzmanlar ilk vakaların hafif semptomlar göstermesinin Omicron’un gerçek etkisine kanıt olamayacağını savundu. Güney Afrika’daki Omicron vakalarını tedavi eden doktorlar, yeni varyantın aşısızları daha çok etkilediğini anlattı. Aşı oranının sadece yüzde 26 olması nedeniyle vakaların çoğunun genç olduğuna dikkat çeken doktorlar Omicron daha büyük yaş gruplarına yayıldıkça semptomların ve şiddetinin farklı olabileceği konusunda uyardı.

Dünya yeni Omicron varyantını kontrol etmeye çalışırken Güney Afrika’dan gelen bilgiler bazı çevrelerce umut verici olarak yorumlandı. Çünkü gelen ilk bilgilere göre Omicron sadece hafif bir hastalığa yol açıyordu. Fakat uzmanlar yine de Omicron’un hafife alınmaması gerektiği görüşünde.

Önceki gün Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’nda düzenlenen bir brifingde, Doktor Unben Pillay, “Vakaların hafif geçtiğini söylemek için hala çok erken. Şu anda hastalar genelde kuru öksürük, ateş, gece terlemesi ve beden ağrılarından mustarip.

Aşılı insanlar ise çok daha iyi geçiriyor” diye konuştu. Virüsü keşfeden Dr Angelique Coetzee baktığı hastaların çoğunun alışılmadık semptomlar gösterdiğini ve aşırı yorgunluk çektiğini, tat veya koku kaybı ise yaşamadıklarını belirtmişti.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Dr Wassila Jassat, Omicron’un tespit edildiği Güney Afrika şehri Tshwane’de hastaneye başvuruların yüzde 87’sinin aşısız hastalar arasında olduğunu söyledi. Yoğun bakım uzmanı Rudo Mathivha da “20’li yaşlarında ve 30’lu yaşlarının biraz üzerinde olan gençler orta ila şiddetli hastalıklarla geliyor, bazıları yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor.

Yaklaşık yüzde 65’i aşılı değil ve kalanların çoğu sadece yarı aşılı” dedi. Güney Afrika’da 60 yaşın üzerindekilerin yüzde 64’ü en az bir doz almışken, bu oran 18 ile 34 yaş arasındakiler arasında sadece yüzde 26. Omicron’un mutasyonlarının etkisini anlayabilmek için en az bir aya ihtiyaç olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yeni varyantın daha büyük yaş gruplarına yayıldıkça semptomların ve şiddetinin farklı olabileceğini konusunda uyardı. Andrews Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar klinisyeni olan Dr Müge Çevik, “Omicron’un şiddeti ile ilgili – daha şiddetli veya daha hafif şeklinde- tüm ifadeler, çok az veri içeren anekdotlara veya anekdotlara dayandığından bu noktada güvenilmezdir.” dedi. Ayrıca önceki varyantların daha az veya çok şiddetli olduğu veya farklı semptomlar gösterdiği biliniyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.