McDonald’s’dan 30 yıl sonra bir ilk

Amerikalı fast food firması McDonald’s 30 yıl sonra ilk kez ABD ve Kanada’da yeni franchise restoranlar için telif ücretlerini artıracağını duyurdu. McDonald’s’ın 1 Ocak’tan itibaren franchise bedeli yüzde 4’ten yüzde 5 seviyesine çıkacağı ve değişikliğin hak sahiplerini etkilemeyeceği bildirildi.

Dünyanın en büyük fast-food restoran şirketi olan McDonald’s yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez ABD ve Kanada’daki yeni franchise restoranları için telif ücretlerini artırarak diğer pazardaki ücretlerle aynı seviyeye geldi.

McDonald’s, franchise bedelini 1 Ocak’tan itibaren %4’ten %5’e çıkarılacağını ancak değişikliğin hak sahiplerini etkilemeyeceğini duyurdu.

CNBC’nin aktardığına göre, McDonald’s’ın ABD Başkanı Joe Erlinger, franchise’larına gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Şu anda liderlik ettiğimiz sektörü yaratırken, başarının neye benzediğini yeniden tanımlamaya devam etmeli ve markamızın değerinin her zamanki gibi güçlü kalmasını sağlamak için kendimizi uzun vadeli başarı için konumlandırmalıyız”

‘GELİRLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ SINIRLI OLACAKTIR’
Franchise bedellerinin artırılması hamlesi, restoran zincirinin yılın geri kalanında gelir artışının azalacağına dair raporu ve enflasyondaki gevşeme işaretlerinin menü fiyatlarını düşürmesine neden olmasının hemen ardından geldi.

Northcoast Research analisti Jim Sanderson, Amerika Birleşik Devletleri’nde çok az sayıda yeni mağaza açıldığı için faiz artışının McDonald’s’ın gelirleri üzerindeki etkisinin ‘çok sınırlı’ olacağını belirtti.

ABD’DE 13 BİN 400 MAĞAZA
McDonald’s, Amerika Birleşik Devletleri genelinde yaklaşık 13 bin 400 mağaza işletiyor. Bunların yaklaşık yüzde 95’i 31 Aralık itibariyle franchise sahipleri tarafından işletiliyor ve şirketin 2022’deki toplam gelirinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

Reuters’in ulaştığı belgelere göre, ABD’deki bu franchise sahiplerinin ortalama nakit akışlarının son beş yılda yüzde 35’ten fazla arttığı görülüyor.

‘HİZMETLERİ DEĞİL ZİHNİYETİ DEĞİŞTİRİYORUZ’
Şirket ayrıca ödemeler için kullanılan ‘hizmet ücreti’ terimini, dünyadaki diğer tüm McDonald’s marketleri tarafından kullanılan ‘telif ücreti’ olarak değiştirecek. McDonald’s ABD Başkanı Joe Erlinger değişiklik hakkında, ‘Hizmetleri değiştirmiyoruz, ancak insanların McDonald’s markasını, McDonald’s sistemini satın aldığınızda satın aldığınız şeyin gücünü görmelerini ve anlamalarını sağlayarak zihniyeti değiştirmeye çalışıyoruz’ dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.