İSTOÇ Yön. Kur. Üyesi Şenay Araç Demir’den Mart ayına ilişkin vergi uyarısı

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç Demir gayrimenkul sahiplerine 2022 yılı vergilendirme dönemine ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu. Demir, KDV oranı ve kira ödemelerinden kesilen indirimli stopaj uygulamasının sona ermesinden dolayı işyeri kiralamalarında stopajın yüzde 20’ye, KDV’nin yüzde 18’e yükseldiğini söyledi.

Mart ayı ile birlikte gayrimenkul sahipleri için yeni yılın vergi dönemi de başladı. Emlak vergisinin beyan dönemi olan Mart ayında ayrıca kira gelirlerini de içeren yıllık gelir vergisi beyannamelerinin de verilmesi gerekiyor.

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç Demir gayrimenkul sahiplerine 2022 yılı vergilendirme dönemine ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu. Şenay Araç Demir, KDV oranı ve kira ödemelerinden kesilen indirimli stopaj uygulamasının sona ermesinden dolayı işyeri kiralamalarında stopajın yeniden yüzde 20’ye, KDV’nin de yüzde 18’e yükseldiğini söyledi.

Bireysel mülkü olan iş yerini kiraya veren gerçek kişilerin iş yeri kiralamalarında, KDV uygulanmamasına rağmen, Gelir Vergisi Kanunun 94. Maddesi gereğince yapılacak brüt kira ödemesi üzerinden %20 oranında gelir vergisi stopajı uygulanmakta. Bu oran Covid19 pandemisi nedeniyle Cumhurbaşkanlığı kararıyla geçici bir süre yüzde 10 olarak uygulanmıştı. Şirket aktifinde yer alan iş yerinin kiralanması durumunda elde edilen kira gelirlerinin KDV’ye tabi olduğunu da hatırlatan Şenay Araç Demir, “Pandemi nedeniyle buradaki KDV oranı yüzde 8’e indirilmişti ancak bu beyan döneminde KDV’nin yeniden yüzde 18 olarak uygulanması gerekiyor”dedi.

Şenay Araç Demir, gayrimenkullere ilişkin 2021 yılında elde edilmiş kazançlara dair vergi istisnasına giren durumları da şu sözlerle özetledi:

İşte vergi istisnaları

“Daire sahibi olup vergi ödeyen mükellefler, 2021 yılı vergiden istisna kısmı olan 7.000 TL ‘yi düşerek kalan tutar üzerinden vergi ödemesi yapmak durumundalar. İş yeri gelirinde beyan sınırı ise brüt stopaj dahil 53.000 TL. Bu tutarın altında kalan işyeri kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. 2021 yılında taşınmaz satışından elde edilen kazançların 19.000 TL gelir vergisinden istisnadır.”

2021 Yılı Gelirlerine Uygulanan Tarife

blank

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.