İran’da bir infaz kararı daha çıktı

İran’daki gösteriler sırasında “kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak” suçlamasıyla idama mahkum edilen 23 yaşındaki Mahan Saderat Merni adlı bir protestocu hakkındaki kararın onaylandığı ve kararın infaza gönderildiği açıklandı. İran’da geçtiğimiz günlerde Muhsin Şikari idam edilmişti.

İran’ın başkenti Tahran’da “başörtüsü kuralına uymadığı” gerekçesiyle 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’deki ölümüyle beraber ülke genelinde başlayan rejim karşıtı protestolarda birçok kişi hakkında idam kararı alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde “protestolar sırasında soğuk silahla vatandaşları tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı” iddiasıyla ceza alan Muhsin Şikari idam edildi. Şikari’nin idamının ardından İran’da 23 yaşındaki Mahan Saderat Merni adlı bir protestocuyla ilgili idam kararı alındı.

İran’ın Şark gazetesine konuşan Mahan’ın babası Kazım Saderat Merni, oğlunun idama mahkum edildiği davayla ilgili temyiz sürecinde davacıların şikayetini geri çektiğini ancak buna rağmen kararın infaza gönderildiğine dair davanın avukatlarından biri tarafından bilgilendirildiklerini söyledi. Baba Merni, “Cezanın ne zaman infaz edileceğini dahi bilmiyoruz. Bunun bir güvenlik davası olduğunu ve ne yapacağımızı bilmediğimizi söylüyorlar. Mahan, mahkeme oturumunda defalarca bıçağın elinde olmadığını söyledi ama muharebe (İran Ceza Kanunu’nda idam talebiyle yargılanmayı gerektiren suç) cezası verdiler ve şimdi de davanın infaza gönderildiğini söylüyorlar.” dedi.

Mahan’ın amcası Şehram Saderat da Mahan hakkındaki kararın Yüksek Mahkeme tarafından onaylandığına dair bilgilendirildiklerini aktardı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.