Herkes günde on bin adım atabilir mi? Nereden çıktı bu on bin adım?

Özellikle son yıllarda sağlıklı yaşam ile ilgili herkesin birbirine önerdiği şey on bin adım. Peki herkes on bin adım yürüyüş yapabilir mi? Uzmanlar her bünyenin farklı egzersiz süresi olabileceğine dikkat çekiyor.

Akıllı bantları veya cep telefonlarına indirilen egzersiz uygulamalarını kullananlar, günde 10 bin adım atmanın sağlıklı ve formda kalmak için yeterli olduğu kanısına kapılabilir.

Ancak her gün 10 bin adım atmanın ne gibi getirileri olduğuna dair net bir fikir yok. Bu nedenle CNET’in görüşlerini aktardığı uzmanlar, 10 bin adım düşüncesinin doğruluk payını tartışıyor:

HERKES AYNI MİKTARDA EGZERSİZE İHTİYAÇ DUYMAZ

Her bireyin farklı bir yaşam tarzı ve farklı fizyolojik özellikleri olduğundan herkese uyacak bir egzersiz bulmak mümkün değil. Zira uzmanlar, sağlıklı ve zinde kalmak isteyen herkesin aynı miktarda egzersize ihtiyaç duymayacağını söylüyor.

Öte yandan, Baylor Üniversitesi’nden egzersiz fizyoloğu Paul Gordon’a göre günde 10 bin adım, iyi bir başlangıç noktası olabilir.

Gordon, “Ortalama bir kişi gün boyunca işe gidip gelirken veya alışveriş yaparken 3 bin ila 6 bin adım atacaktır” diyor ve ekliyor:

Diğer yandan Gordon, yürüyüş söz konusu olduğunda “Ne kadar çok o kadar iyi” yaklaşımını benimsiyor.

Kilo vermeyi veya buna benzer hedeflere ulaşmayı amaçlayan kişilere önerilen egzersiz süresiyse 150 dakikaya kadar çıkabiliyor.

GÜNDE ON BİN ADIM NEREDEN ÇIKTI?

Günde 10 bin adım düşüncesi o kadar yaygın ki bunun nereden çıktığını düşünenler, tıbbi bir kaynak duymayı bekleyebilir. Ancak kısa süre önce durumun hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı.

ABD’nin Teksas eyaletindeki Austin şehrinde düzenlenen bir fitness etkinliğinde konuşan spor hekimi Dr. Jordan Metzl, 10 bin sayısının aslında keyfi bir kökeni olduğunu aktardı.

Metzl’e göre bu sayının kökeni, bunu bir pazarlama sloganının parçası olarak benimseyen, Japonya merkezli bir spor firmasına kadar uzanıyor.

Independent Türkçe’deki habere göre hakemli bilimsel dergi JAMA’da yayımlanan bir makalede de sağlıklı kalmak için günde 10 bin adım atmak gerektiği iddiasını destekleyen “sınırlı bilimsel veri” olduğuna dikkat çekiliyor.

Söz konusu araştırma, gün içinde daha fazla adım atan katılımcıların ölüm oranının, daha az adım atanlara göre daha düşük olduğunu da gösteriyor.

ÇOK FAZLA OTURMAK RİSK OLUŞTURUYOR

ABD’nin saygın sağlık kurumlarından Mayo Clinic, her gün önerilen miktarda egzersiz yapmanın bile yetmeyebileceğini belirtiyor.

Buna göre bireylerin gün içinde oturarak geçirdikleri zamanı aktivitelerle bölmesi gerekiyor. Zira çok fazla oturmak, metabolizmayla ilgili problem riskini artırabiliyor.

Örneğin 2019 tarihli bir araştırmada bilim insanları, günde 13,5 saatten uzun süre oturan kişilerin, bir saatlik egzersizin faydalarından yeterince yararlanamadığını ortaya koymuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.