Havacılık ve Turizm ekonomisinde tehlike çanları çalıyor

OECD, salgının turizm ekonomisi için eşi benzeri görülmemiş bir kriz olduğunu belirtti. Virüs nedeniyle uluslararası turizm ekonomisinin 2020’de yüzde 45 daralabileceğini, sektörde faaliyetlerin başlama süresinin eylül ayına uzamasıyla bu oranın yüzde 70’e yükselebileceğini duyurdu.

Birçok ulusal ekonominin önemli bir parçası olan turizm sektörü, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde ortalama olarak istihdama yüzde 6,9 ve GSYH’ye yüzde 4,4 doğrudan katkı sağlıyor. Öte yandan, OECD ülkelerinde hizmet ihracatının yüzde 21,5’i turizm sektöründe gerçekleştiriliyor. Bu doğrultuda koronavirüs salgını nedeniyle turizm sektöründe anında ve derin bir şekilde oluşan şok, aslında daha geniş bir ekonomiyi etkiliyor. Bu nedenle özellikle turizm sektörünün birçok işi ve işletmeyi desteklediği ülkelerde, önemli makroekonomik etkilere dönüşeceği öngörülüyor. Kovid-19 salgını, turizm ekonomisi için “eşi benzeri görülmemiş” bir kriz. OECD’nin ilk tahminlerine göre, koronavirüs salgını nedeniyle 2020’de uluslararası turizm ekonomisi yüzde 45 ila yüzde 70 arasında daralabilir. Bu noktada hastalığın süresi ile seyahat ve turizm faaliyetlerinin toparlanma hızı belirleyici olacak. OECD bölgesinde turizm faaliyetlerinin haziran ayına kadar kapalı kalacağı varsayımı altında, faaliyetlerin temmuz ayında toparlanmaya başlaması ve yılın ikinci yarısında kademeli olarak güçlenmesi halinde turizm ekonomisi yüzde 45 daralacak. Ancak turizm faaliyetlerinin eylül ayında toparlanmaya başlaması ve yılın son çeyreğinde kademeli olarak güçlenmesi halinde turizm ekonomisindeki daralma 2020’de yüzde 70’e yükselebilecek. Sınırlama önlemlerinden büyük ölçüde etkilenen iç turizmde ise daha hızlı bir toparlanma bekleniyor. Rapora göre, sektörün tüm dallarındaki turizm işletmeleri krizin ön saflarında yer alıyor. Bu kapsamda hükümetler, ekonomik etkiyi azaltmak ve turizm ekonomisinin toparlanmasını desteklemek için politika önlemleri aldı. Özellikle turizm işletmelerinin ve çalışanlarının ekonomi çapında teşvik paketlerinden (örneğin likidite enjeksiyonları ve mali rahatlama) yararlanabilmelerini sağlamak için harekete geçildi.

TÜRKİYE’DE ACENTALAR EVDEN ÇALIŞIYOR

Seyahat acentaları 31 Mayıs 2020 tarihine kadar faaliyetlerini evlerinden sürdürebilecek. TÜRSAB tarafından yapılan açıklama şöyle: “Bildiğiniz üzere Korona Virüs (Covid-19) salgını nedeni ile alınan önlemler kapsamında Birliğimizce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yöneltmiş olduğumuz talebimize istinaden üye acentalarımızın tüketicilerin ulaşabileceği yetkili veya sorumlu personelin iletişim bilgilerinin (sabit telefon, cep telefonu, e-mail, web adresi) iş yeri dışından görülebilecek şekilde paylaşmaları durumunda 30 Nisan 2020 tarihine kadar faaliyetlerini iş yerlerini açmadan da yürütülebilmelerine imkan tanınmıştır.”

HAVADA KAYIP 124 MİLYAR DOLAR

Havacılık şirketleri, Kovid-19 nedeniyle kısa vadede önemli bir şokla karşı karşıya kalarak filolarını önemli ölçüde azaltmak ve bazı yerlerde faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. OECD raporunda yer verilen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tahminlerine göre, 8 Nisan itibarıyla 2020’nin ilk yarısında planlanan uluslararası yolcu trafiğindeki düşüş yüzde 41 ila 51 arasında olacak. Bu da salgın öncesinde planlanana kıyasla 443 ila 561 milyon yolcu arasında bir azalma anlamına geliyor. Söz konusu rakamlar bir araya geldiğinde, hava yolu şirketlerinin işletme gelirlerinde 98 ila 124 milyar dolar arasında potansiyel bir kayıp oluşturacağı öngörülüyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.