Güneş’in kalbi ‘korona’da attı! Bilim insanlarından beklenmedik keşif!

Gökbilimciler, Güneş yüzeyinin binlerce kilometre yukarısından gelen iki tuhaf sinyal keşfetti. Kalp atışını andıran sinyallerin ‘korona’ diye de bilinen Güneş atmosferinde meydana gelen C sınıfı bir patlama sırasında ortaya çıktığı düşünülüyor.

ABD’deki New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nden gökbilimciler, Güneş yüzeyinin binlerce kilometre yukarısından gelen iki tuhaf sinyal keşfetti.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Güneş atmosferindeki bir patlamada ortaya çıktığı düşünülen sinyaller, kalp atışını andıran bir düzende tekrarlıyor.

Bilim insanları bu türden tekrarlayan radyo sinyallerinin hangi koşullarda ortaya çıktığını uzun süredir tartışıyor.

‘KEŞİF BEKLENMEDİK’
Söz konusu sinyallerin meydana gelmesini sağlayan kesin süreçler henüz aydınlatılamadı. Ancak bu keşif, bilim insanlarının en azından Güneş yüzeyindeki “kargaşayı” anlamasını sağlayabilir.

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan araştırma makalesinin yazarlarından Sijie Yu, keşfi “beklenmedik” diye niteledi:

Bu kalp atışı örüntüsü, Güneş’teki olağanüstü şiddetli patlamalar sırasında enerjinin nasıl serbest kaldığını ve Güneş’in atmosferine nasıl dağıldığını anlamak için önemli.

Gökbilimciler kalp atışını andıran bu türden radyo sinyallerine “yarı periyodik atımlar” adını veriyor.

Bilim insanları daha önce de Güneş yönünden gelen yarı periyodik atımlar tespit etmişti. Ancak yeni araştırmada ikinci bir sinyalin keşfedilmesi gökbilimciler için yeni ve beklenmedik bir durum oldu.

SİNYALLER 20 SANİYEDE BİR TEKRARLADI
Sinyaller ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Owens Vadisi Güneş Dizisi adlı gözlemevindeki radyo teleskopları tarafından yakalandı.

Teleskop verilerini inceleyen araştırmacılar, sinyallerin her 10 ila 20 saniyede bir atım şeklinde tekrarladığını tespit etti.

Sinyallerin kaynağını araştıran gökbilimciler sonunda bunların Güneş yüzeyinin 5 bin kilometre yukarısından geldiğini saptadı.

Sinyallerin “korona” diye de bilinen Güneş atmosferinde meydana gelen C sınıfı bir patlama sırasında ortaya çıktığı düşünülüyor.

Yıldızda meydana gelen patlamalar 4 sınıfa ayrılıyor: Arka plan seviyesindeki A sınıfı patlamalarını, B, C, M ve en büyük patlama olan X sınıfı takip ediyor.

Richter ölçeğine benzer şekilde her harf, bir öncekinin 10 misli kuvvette. Yani M sınıfı bir patlama, C-sınıfından 10 kat daha büyük.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.