Facebook, ücretli bir üyelik sistemini başlatırsa sakın şaşırmayın

Facebook, yakın gelecekte ücretli bir üyelik sistemini başlatırsa sakın şaşırmayın.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica veri skandalıyla ilgili olarak ABD Kongresi’de konuştu ve konuşmasının büyük bir kısmı önceden yayınlanmış olmasına rağmen, sonrasında senatörlerle birlikte gerçekleştirdiği Soru-Cevap oturumu bazı ilginç fikirler ortaya çıkardı.

Her senatöre sadece beş dakika verildi, ama bu süreyi Zuckerberg’i adeta azarlamak için kullandılar. Senatör Orrin Hatch, ABD’nin küresel teknoloji endüstrisinde lider konumunu korumayı amaçlayan bir komite olan Senato Cumhuriyet Yüksek Teknoloji Görev Gücü kapsamında 2010 yılında da Zuckerberg ile bir araya gelmişti.

Hatch, kendi beş dakikası içerisinde “O zamanlar Facebook’un her zaman ücretsiz olacağını söylüyordun.” dedi ve ekledi: “Bu hâlâ senin hedefin mi?”

Zuckerberg bu soruya “Evet” dedi: “Her zaman Facebook’un ücretsiz bir versiyonu olacak. Dünyadaki herkesi birbirine bağlamaya ve dünyayı birbirine yaklaştırmaya yardım etmek bizim görevimizdir. Bunu yapabilmek için, herkesin karşılayabileceği bir hizmet sunmamız gerektiğine inanıyoruz.”

Bu ilginç bir açıklama. Zuckerberg, veri skandalı patladıktan sonra doğrudan yanıt vermek için birkaç gün beklemişti ve o zamandan beri aynı cevaba sıkıca yapıştı: Facebook, Cambridge Analytica ile aynı sularda yüzen başka uygulama geliştiricilerini saptayacak ve kullanıcılarının verilerini daha iyi koruyacak, ve olanlar için çok üzgün. Ama burada ilk kez, gelecekte olabilecek farklı üyelik türleri ima ediliyor.

Ücretli-ücretsiz diye ayrı ayrı sürümlerin olacağı gibi bir ima yapılması, ileride ücretsiz olarak sunulan reklam tabanlı bir sürüm ve ücretli ama reklamsız bir sürüme işaret ediyor olabilir; YouTube’da olduğu gibi.

Facebook’un bir premium versiyonunun olma olasılığı bu hafta COO Sheryl Sandberg ile yapılan bir röportajda da ortaya da çıkmıştı. NBC, kullanıcıların verilerinin reklamverenlerle paylaşılmasını devre dışı bırakabilmeleri bir gün mümkün olacak mı diye Sandberg’e sordu ve şu cevabı aldı: “Farklı görüş türlerimiz var. Tamamen devre dışı bırakmak olursa, bu ücretli bir hizmet olur.”

Kısacası Zuckerberg gibi Sandberg de böyle bir ürünün boru hattında olabileceğini inkar etmedi. Şimdiye kadar Facebook verdiği mesajlar konusunda son derece titiz davrandı, bu yüzden bundan sonra neler söyleyeceğini merakla bekliyor olacağız.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.