Eşek derisi ticareti 55 ülkede yasaklandı

Afrika Birliği ‘acımasız’ eşek derisi ticaretini yasakladı. Hayvan refahı dernekleri, tartışmalı eşek derisi ticaretinin Afrika çapında yasaklanmasını memnuniyetle karşıladı. Kıtadaki 55 ülkede eşeklerin derileri için kesilmesi yasa dışı hale gelecek.

Afrika Birliği eşek derisi ticaretini yasaklama kararı alması hayvan refahı dernekleri tarafından olumlu karşılandı.

BBC’de yer alan habere göre kıtadaki 55 ülkede eşeklerin derileri için kesilmesi yasa dışı hale gelecek.

Hayvan derilerine olan talep, geleneksel olarak eşek derisinden yapılan Ejiao adı verilen eski bir Çin tıbbının popülaritesinden kaynaklanıyor. Afrikalı devlet liderleri, dün Etiyopya’da düzenlenen Afrika Birliği Zirvesinde yasağı onayladı.

Donkey Sanctuary adlı yardım kuruluşu ticareti “acımasız ve sürdürülemez” olarak nitelendirdi ve bunun başta Afrika ve Güney Amerika olmak üzere dünya çapında eşek popülasyonlarının büyük bir kısmını azalttığını söyledi.

ÇİN ÜLKEDE EŞEK SAYISI AZALINCA YURT DIŞINA YÖNELDİ
Kanıtlanmamış olmasına rağmen Ejiao’nun yaşlanma karşıtı ve diğer sağlık konularında yarara sahip olduğuna inanılıyor. Bunu yapan Çinli şirketler, Çin kaynaklı eşeklerin derilerini kullanıyor. Ancak ülkedeki hayvan sayısı azalınca yurt dışına yöneldiler.

Kenya’daki Eşek Barınağı’ndan Dr Solomon Onyango, “İlk başta hükümetlerimiz bunu bir fırsat olarak gördü ve Afrika’da birçok yasal mezbaha açıldı. Ancak Kenya’da 2016 ile 2019 yılları arasında eşeklerimizin yaklaşık yarısı ticaret için öldürüldü” dedi.

Dr Onyango BBC News’e yasağın “eşeklerin ve onlara güvenen milyonlarca insanın geçim kaynaklarının korunmasında uzun bir yol kat edeceğini” söyledi.

Dünyadaki tahmini 53 milyon eşek nüfusunun yaklaşık üçte ikisi Afrika’dadır. En yoksul kırsal topluluklardaki insanlar bunları ulaşım, su, yiyecek ve diğer eşyaları taşımak için kullanıyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.