Duru Tiyatro yeni sezona “Irgat” ile iddialı giriyor

Duru Tiyatro yeni sezonda seyircilerini Türkiye’de geçen, Shakespeare’in bile yazdığından haberi olmayan bir oyunla selamlıyor! Irmak Bahçeci’nin, Shakespeare’in günümüze kalan tüm oyunları tarayarak, sadece onun cümleleriyle yazdığı “Irgat” yepyeni bir hikâye anlatıyor.

Yönetmen koltuğunda Emrah Eren’in oturduğu, Irgat’ı Emre Kınay’ın canlandırdığı “Irgat” perdelerini, İKSV’nin düzenlediği 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında açacak. Oyun, 25 Ekim Pazartesi akşamı saat 20.00’de Duru Tiyatro Watergarden Performans Merkezi’nde gerçekleşecek prömiyerinin hemen ardından 26 Ekim Salı akşamı da aynı salonda seyirciyle buluşacak.

Duru Tiyatro yeni sezonda tiyatroseverleri sıradışı bir Shakespeare kolajıyla, “Irgat” adlı yeni oyunuyla karşılıyor. Irmak Bahçeci’nin Shakespeare’in tüm oyunlarını tarayıp önce Türkçe’ye ardından da ‘ırgatça’ya çevirerek yazdığı oyunu Emrah Eren yönetiyor. “Irgat”, tamamen Shakespeare’in cümlelerinden oluşuyor ama onun hiç yazmadığı bir karakterin hikâyesini anlatıyor. Türkiye’de geçen müzikli oyunda, büyükşehre gidip kendini koskoca bir inşaatın, betonlaşmanın ve vahşi kapitalizmin içinde bulan “ırgat”ı Emre Kınay, “beyzade”yi ise Sertaç Nicholas Güder canlandırıyor.

Memleketindeki çatışma ortamında doğup büyümüş olan Irgat, bir çatışma sırasında öksüz kalmış bir çocuğu sahiplenir ve çocuğu da alarak metropole gelir. Tek derdi, başını sokacak bir yer ve karnını doyurmak olan Irgat, şans eseri bir inşaat firmasının sahibiyle tanışır. Adam, Irgat’a inşaatlarından birinde hem kalacak yer hem de iş verir. Çocuk da zaman içinde büyür ve o da inşaatta Irgat’la yan yana çalışmaya başlar. Bitmek bilmeyen bir kavganın sürdüğü topraklardan, ideolojik çatışmanın kasıp kavurduğu üniversiteden, taşranın işsizliğinden, metropolün ağır işçiliğinden kurtulmayı becermiş bir işçi olan Irgat’ı trajedi, nereden kaçarsa kaçsın kendi vicdanında yakalayacaktır.

“Irgat”ın müzikleri Cenk Erdoğan’ın, dekoru Cihan Aşar’ın, ışık tasarımı Yakup Çartık’ın, şarkı sözleri ise Faruk Üstün’ün imzasını taşıyor.

25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 25 Ekim 2021 Pazartesi ve 26 Ekim 2021 Salı akşamları saat 20.00’de Duru Tiyatro Watergarden Performans Merkezi’nde sahnelenecek “Irgat”ın biletleri Passo’dan temin edilebilir.

blank

DURU TİYATRO HAKKINDA
Mart 2005’te kurulan tiyatro topluluğu, bir repertuar tiyatrosu olarak yaşamına başladı. Eylül 2007’de “Maarif Kültür Merkezi” projesine başlarken, çağdaş bir kente yakışan, “duru” bir tiyatro yaratma düşüncesiyle yola çıkan Duru Tiyatro, 5 Ocak 2008’de, 8 dalda “En İyi” ödülleriyle ödüllendirilen ve Yılın Oyunu seçilen “Bana Bir Picasso Gerek” adlı oyunuyla perdelerini açtı.

EMRE KINAY HAKKINDA
1970 yılında İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra 1990 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne kayıt yaptırdı. 1992 yılı itibariyle, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda profesyonel olarak oyunculuk kariyerine başladı. 1995 yılında konservatuvardan mezun olan Kınay, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan ayrıldıktan sonra 2005 yılında Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı Duru Tiyatro’yu kurdu. Halen oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak Duru Tiyatro’da görevine devam etmektedir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.