DİKKAT! Müzik dinlemek yaratıcılığı kısıtlıyor

Müzik dinleyerek daha üretken olacağınızı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.

İsveçli bilim insanları bilinenin aksine çalışırken dinlenen müziğin yaratıcılığı azalttığını tespit etti. Üstelik bu saptama, deney yapılan her müzik türünde kendini tekrar etti. Araştırmacılara göre müziğin sık sık ton ve perde değiştirmesi dikkat dağınıklığına sebep oluyor.

Müzik dinlemenin yaratıcı performansa etkilerini inceleyen İsveç’li bilim insanları, çalışırken müzik dinlemenin yaratıcılığı azalttığını ortaya koydu.

Arkadaşlarınıza yaratıcı işler yaparken müzik dinlemenin performanslarını nasıl etkilediğini sorsanız hem olumlu hem de olumsuz etkilere dair yanıtlar almanız mümkün. İsveç’teki Gavlö ve Lancashire Üniversitesi’nden araştırmacılar bu durumu test etmek için bir deney hazırladı. Deney kapsamında kullanıcılardan kendilerine verilen 3 kelime arasındaki ilişkiyi bulmaları istendi. Ortak kelimeyi bulmaya çalışan katılımcılar önce bu işlemi tamamen sessiz bir ortamda gerçekleştirdi. Ana dili İngilizce olan katılımcılara önce İspanyolca sözlü daha sonra İngilizce sözlü ve son olarak enstrümantal şarkılar dinletildi. Daha sonra katılımcılar aynı görevi bir de kütüphane ortamı sesi dinleyerek gerçekleştirdi. Deneyin sonucunda katılımcıların müzik dinlerken çok daha düşük performans gösterdiği görüldü. Müziğin sözlerinin dili ya da enstrümantal olması durumunda performansta bir değişim olmadığı ifade edildi. Her tür müzikte performans düşüşü tespit eden ekip, ortam sesinin ise performansa bir etkisi olmadığını belirledi.

Araştırmacılar müziğin sık sık ton ve perde değiştirmesi sebebiyle dikkat dağınıklığına sebep olduğunu, ortam sesinin ise daha durağan olduğu için performansa etki etmediğini düşünüyor. Araştırmacılar deney sonucunda, müziğin yaratıcılığı artırdığı yönündeki inanışın gerçeği yansıtmadığını ve yaratıcı işler yapılırken müzik gibi sıkça değişiklik gösteren seslerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.