Dünyada kalma süresi uzuyor… 108’e kadar yaşayıp 3 saat çalışacağız

2007’de doğmuş olan bir çocuk ortalama 107-108’e kadar yaşayacak. Yani 2100’lerin sonrasını görecek. Endüstrinin gelişmesiyle insanlar günde 2 ya da 3 saat çalışacak. İklim değişiklikleri ve nükleer silahlanma gibi küresel tehditler nedeniyle 150 milyon kişi göç edecek.

Fütüristler Derneği’nin 2013’ten beri gerçekleştirdiği ‘Gelecek Günü 2019’ etkinliği bu yıl 1 Mart Gelecek Günü’nde Trump AVM’de gerçekleştirildi. Etkinlikte teknolojik, sosyolojik, politik, bilimsel ve sanatsal açılardan 2040 yılındaki geleceğimizin nasıl şekilleneceği ve bu yolculukta insanların olumlu bir geleceğe ulaşmasının nasıl mümkün kılınacağı uzman konuşmacılarla tartışıldı.

Fütüristler Derneği Başkanı Eray Yüksek, dünyanın büyük değişimler içinde olduğunu ve artık dünyada kalma süresinin uzadığını ifade ederek “Çocuk ölümleri, doğum sırasındaki anne ölümlerinin ortadan kalkmasıyla hızlandı. Bu hızlanma üstsel biçimde insanlığı uzun yaşam risklerine doğru götürüyor. 2007’de doğan bir çocuk ortalama olarak bakıldığında 107-108 yaşlarını görecek gibi gözüküyor. Bu da yeni doğanların, 2007’de doğanların 2100’lerin sonrasını görecekmiş gibi görünüyor. Fakat biz, yaşamı biraz daha ortaya çektiğimiz için içinde bulunduğumuz oyun planı içinde 2040’larda nasıl mutlu olacağımızın tanımını yapmaya çalışıyoruz” dedi.

2040’TA 3 SAAT ÇALIŞILACAK: Yüksek, mutlu geleceğe yatırım yapabilmenin ve bunu ölçmenin zor olduğuna vurgu yaparak “2040’larda yalnızca 2-3 saat çalışma saatinden bahsediliyor ve bunun gerisinin nasıl dolduracağımızı konuşmak gerekiyor. Kalan kısmı doldurmak için sürekli kendini geliştirmek gerekiyor. Bugün oldukça geride kalan eğitim endüstrisinin kendini değiştirmesi ve sürekli eğitim, bilgi, bilinç yükleme üzerine modern değişimler yapması gerekiyor. O zaman beyninizi dış dünyadan gelen uyarılarla daha rahat doldurabilirsiniz. Lezzet, dinleme, dokunuş, görmek gibi bir çok alanda 5 duyunuzu besleyebilirsiniz” diye konuştu.

150 MİLYON KİŞİ GÖÇ EDECEK: İklim değişikliği ve nükleer silahlanma gibi küresel tehditlerin yanısıra, teknolojik kırılmaların insani gelişme için büyük tehlikeleri beraberinde getirdiğini söyleyen İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) Başkanı Vural Çakır ise şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde dünyanın birkaç önemli tehlikeyle karşı karşıya kaldığından herkes haberdar” diyen İNGEV Başkanı Vural Çakır “Bunlardan biri, iklim değişikliği ve küresel ısınma. 2040 ve 2050’li yıllarda 150 milyon insanın zorunlu olarak yer değiştireceği söyleniyor. İkinci büyük tehdit tabii ki nükleer silahlanma… Nükleer silahlanma devam diyor. Nükleer silahlanma demek 2040 yılına doğru giderken zaten dünyanın ortadan kalkması demek. Net olan nokta var ki o da dünya nükleer silah tehdidi altında. Bu ikisi de ulus ötesi sorunlar ve bunları çözebilecek herhangi bir üst örgüt de yok.”

SES HIZIYLA KARADA YOLCULUK: Gelecek Şimdi Kurucusu Ozan Onat ise “Hayvan hücresinden üretilen et, balık olmayan balık, inekten alınmamış süt, tavuktan alınmamış yumurta yiyeceğiz. 2040’ta ulaşım sistemi tamamen dönüşüyor olacak. Elon Musk’ın Hyperloop adlı tren teknolojisi sayesinde artık ses hızına çok yakın bir hızla karadan seyahat edebilme şansımız olacak” diye konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.