Çiçek yetiştirilen eve hastalık giremiyor

Evde çiçek yetiştirmenin evin havasının kalitesini artırdığı belirlendi. Özellikle beyaz yelken çiçeği ve sarmaşığı öneren bilim insanları “Bitkiler ortamdaki karbondioksit miktarını da azaltarak hastalıkların yayılmasını zorlaştırıyor. Örneğin gribin yayılması kuru ortamlara göre daha zor” dedi.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre evde çiçek yetiştirmek havadaki oksijen oranı arttırark sağlığınızı olumlu yönde etkiliyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki beyaz yelken çiçeği ve sarmaşık yetiştirmek evdeki hava kalitesini arttırıyor.

Fazla suya ve güneşe ihtiyaç duyan bitkiler büyürken çevrelerindeki karbondioksit emip oksijen salarak atmosferi temizliyor. İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nden bilim insanları farklı bitkilerin çevrelerindeki havayı nasıl değiştirdiğiyle ilgili bir araştırma yürüttü. Araştırmaya göre aldıkları karbondioksitin iki katı kadar oksijen salınımı yapan beyaz yelken çiçeği ve sarmaşık, havanın kalitesini arttırmak için en iyi seçenek. Araştırma görevlisi doktor Tijana Blanusa ‘’Bildiğimiz gibi insanlar zamanlarının büyük bir kısmını evde geçiriyor. Dolayısıyla burada geçiren zamanın kalitesini artttırmak çok önemli. Suyu seven ve çabuk büyüyen bitkilerin yüksek miktarda nem üreterek ortamı daha sağlıklı bir hale getirdiğini tespit ettik. Yapısal ve fizyolojik olarak incelediğimiz birçok tür arasında fotosentez yoluyla en yüksek temizleme oranına sahip bitkiler beyaz yelken çiçeği ve sarmaşık. Evde çiçek yetiştirmek insan psikolojisine fayda sağlamanın yanı sıra, kuruluktan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak için kolay ve zahmetsiz bir yol” dedi.

Bir başka araştırmaya göre nem oranının fazla olduğu ortamlarda gribin yayılması kuru ortamlara göre daha zor. Bitkiler ortamdaki karbondioksit miktarını da azaltarak hastalıkların yayılmasını zorlaştırıyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.