BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: BM Savaşı durdurmak için uğraştı ama başarılı olamadı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği işgal hareketi hakkında açıklamalarda bulundu. BM’nin Ukrayna’daki savaşı engellemek için çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Guterres, “BM savaşı durdurmak için uğraştı ama bugün bu amaca ulaşamadı. Asla pes etmemeliyiz, barışa bir şans daha vermeliyiz. Liderlerin diyalog ve barışa yönelmeleri, askerlerin kışlalarına geri dönmeleri gerekiyor.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres New York’ta, Rusya’nın kınama kararının kabulünü veto ettiği Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

BM’nin Ukrayna’daki savaşı engellemek için çalıştığını kaydeden Antonio Guterres şunları söyledi:

“BM savaşı durdurmak için uğraştı ama bugün bu amaca ulaşamadı. Asla pes etmemeliyiz, barışa bir şans daha vermeliyiz. Liderlerin diyalog ve barışa yönelmeleri, askerlerin kışlalarına geri dönmeleri gerekiyor.”

Ukrayna’da insani ihtiyaçların her geçen saat arttığını vurgulayan Guterres, en az 100 bin Ukrayna vatandaşının evini terk ettiği ve birçoğunun komşu ülkelere sığındığını kaydetti.

UKRAYNA KRİZ KOORDİNATÖRÜ ATAMASINI AÇIKLADI

BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya’nın kınama kararının kabulünü veto ettiği, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin çekimser kaldığı Güvenlik Konseyi toplantısının hemen ardından Ukrayna’daki krizin yönetimi için koordinatör atadığını açıkladı.

Guterres, “Yanıtımızı güçlendirmek için bugün Amin Awad’ı BM Ukrayna Kriz Koordinatörü olarak atadığımı duyuruyorum.” ifadesine yer verdi.

Guterres ayrıca, Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna’daki Rus saldırısı için kınama kararı alınamamasının BM’nin dünya barışı ve insanlık için ortaya koyduğu diğer çabaları gölgelememesi gerektiğini vurguladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bürosu Direktörü olarak ortaya koyduğu çalışmalarla bilinen Awad, bir gün önce açıklanan 20 milyon doların üzerindeki BM yardımlarının Ukrayna’daki acil ihtiyaçlar için koordinasyonunu sağlayacak.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.