BioNTech aşısını uygulayan diğer ülkelerle Türkiye’nin arasında ne fark var?

İngiltere sınırları açtı fakat karantina devam ediyor, vatandaş tepki gösteriyor.

İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmasına rağmen otel karantinası uygulayacağının öğrenilmesi ‘BioNTech aşısını uygulayan diğer ülkelerle Türkiye’nin arasında ne fark var?’ sorusunu akıllara getirdi. Uluslararası arenada aşılama çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye duyulan güvenin bir yansıması olan bu karar ise Türkiye’de aşı olan vatandaşların seyahatlerini olumsuz etkileyecek. Duruma Twitter’dan tepki gösteren vatandaşlar, “Türkiye’de aşı olmuş herkes mağdur” diye tepki gösterdi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgının en başından beri Türkiye’nin salgınla mücadelesi hem vatandaşlar tarafından hem de uluslararası arenada oldukça eleştirildi. Vatandaşlar aşılama çalışmaları ve pandemiyle daha da artan ekonomik krizin etkileri nedeniyle iktidarı eleştirirken; diğer ülkeler ise Türkiye’nin aşıda ilk olarak Çinli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısını kullanması nedeniyle belirli sınırlamalar getirmişti.

TÜRKİYE KARANTİNADAN KURTULAMADI… DİĞER ÜLKELERİN FARKI NE?

Bugün hala Sinovac aşısını yaptıran Türklerin alınmadığı ülkeler mevcutken; yakın zamanda İngiltere’den gelen Türkiye’yi kırmızı listeden çıkardığı haberi kısa süreli sevinç yarattı. Fakat İngiltere’nin kırmızı listesinden çıkan Türkiye’deki vatandaşlara İngiltere’ye girişlerde yine de 10 günlük otel karantinası uygulanacağı kararının öğrenilmesi işin rengini değiştirdi.

‘AŞININ SERİ NUMARASI YOK DİYE KARANTİNA VAR’ İDDİASI

İngiltere, sınırlarını açtığı diğer BioNTech aşısı kullanan ülkelerin vatandaşlarından 10 günlük otel karantinası talep etmezken, Türkiye’den talep etmesi akıllara birçok soruyu getirdi. İngiltere’nin bu kararınının arkasında ise Türkiye’nin aşı sertifikalarında, uygulanan aşının seri numarasının yazmamasının olduğu iddia ediliyor.

KAAN SEKBAN: ÜLKEMİZİ ÇOK AŞAĞILAYICI BİR DURUM

Bu durum ise Türk vatandaşlar için ise yeni bir tartışma konusunun kapısını araladı.

Ünlü komedyen Kaan Sekban, Twitter’dan yaptığı paylaşımla İngiltere’nin kararına tepki göstererek, Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama talep etti:

“İngiltere bizi red list’ten kaldırdı ama Türkiye’de yapılan Biontech aşılarını saymıyor, karantina kuralı koyuyor. Buna karşın Amerika’da olduğum aşıyı sayıyor. Diplomatik açıdan ülkemizi çok aşağılayıcı bir durum. Dışişleri’nin bununla ilgili bir çalışması olacak mı mesela?”

TWITTER’DAN TEPKİLER: TÜRKİYE’DE AŞI OLMUŞ HERKES MAĞDUR

Twitter hesaplarından vatandaşların paylaşımları şöyle:

“Bizim aşı pasaportlarında yapılan aşının seri numarası yok . Bu nedenle saymıyormuş. Avrupa bunu bilgiyi pasaporta yazmış diye bir söylenti var.”

“Ben çift vatandaşım. İtalya lot numaralarını istiyor aşıların green pass vermek için ve bizde bu verilmiyor.”

“Amerikada yapılan aşıların lot numaraları var, o yüzden geçerli.”

“Zorluk çıkarmak için bahane artık bu kadarı da !”

“Lot numarasını da verseniz aşıyı işlemiyor. Kesinlikle kabul etmiyor demek bu. Burda 2. Dozumu oldum ancak sistemlerinde 1. Doz olarak gözüküyor. Tr’da aşı olmuş herkes mağdur.”

TÜRKİYE’NİN AŞI SERTİFİKASI TANINMIŞTI

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu; Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya tarafından verilen Kovid-19 aşı sertifikasını 20 Ağustos’ta tanıma kararı almıştı. Alınan kararla, Kovid-19 aşı sertifikası ve geçerli vizeye sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 20 Ağustos Cuma gününden itibaren, 27 Avrupa Birliği ülkesine sorunsuz şekilde seyahat edebilecekti.

LOT NUMARASI NEDİR?

Lot, parti veya grup numarası olarak kullanılabilir. Firmaya giren stokların bir miktarı parti ya da grup olarak tanımlanır ve giriş işlemi sırasında bu gruba izleme ve kontrol amaçlı olarak tanımlayıcı bir kod verilir. Verilen bu kod, lot ya da parti numarası olarak adlandırılır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.