Arslantepe Höyüğü artık UNESCO listesinde

Malatya’da bulunan ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı merkez olarak bilinen Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Bakan Ersoy, Türkiye’nin bir kültür varlığının daha dünya mirası olduğunu belirtti.

Türkiye’nin bir kültür varlığı daha dünya mirası olarak kaydedildi. Malatya’daki Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, milattan önce 4’üncü bin yıl boyunca Doğu Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarında devletin oluşum sürecine ve dönemin gelişmelerine tanıklık eden Arslantepe Höyüğü’nün çevrim içi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası listesine girdiğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, güzel haberi “Türkiye’nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. Arslantepe Höyüğü 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi” sözleriyle duyurdu.

blank

ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ’NÜN ÖZELLLİĞİ NEDİR?

M.Ö. 5000 yıllarından M.S. 11. yy.a kadar yerleşim gören Malatya’da bulunan Arslantepe Höyüğü, M.S. 5-6. yy.lar arasında Roma köyü olarak kullanıldı. Daha sonra ise Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamladı.

İLK DEVLET ŞEKLİ ARSLANTEPE’DE ORTAYA ÇIKTI

Höyükte yapılan kazılar sonucunda; M.Ö. 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, M.Ö.3600-3500’lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulundu. Arkeolojik veriler sonucunda Arslantepe’nin söz konusu dönemde, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkez olduğu belirlendi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.