Afganistan’da burka zorunluluğu

Taliban, Afganistan’da kamusal alanda kadınlara burka zorunluluğu getirdi.

Taliban, Afganistan’da kadınların kamusal alanda tüm vücutlarını ve yüzlerini örten kıyafet giymesini emreden bir kararname yayınladı.

Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade tarafından imzalanan kararname, Kabil’de Fazileti Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı sözcüsü tarafından basının önünde okundu.

euronews’in aktardığı habere göre yapılan açıklamada, kadınlara dışarıda vücutlarını ve yüzlerini tamamen örten kıyafet giyme zorunluluğu getirildiği, bunun için burkanın en iyi seçenek olduğu belirtildi. Kararda, “Kadınlar burka giymek zorunda çünkü bu geleneksel ve saygıdeğer bir kıyafet” ifadeleri kullanıldı.

Burka zorunluluğuna uymayan kadınların eşleri, babaları ya da yakın erkek akrabalarının cezalandırılacağı belirtildi.

Kararnamede, “Şeriata göre, çok genç ve çok yaşlı olmayan kadınlar bir erkekle karşılaştıklarında herhangi bir tahriki önlemek için gözleri hariç yüzlerini örtmeli” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan dışarı çıkmak için nedeni olmayan kadınların “evde kalmalarının onlar için daha iyi olacağı” belirtildi.

Hatırlanacağı gibi Taliban yönetimi ele geçirdiği Ağustos ayından bu yana kadınların giyimine ilişkin birçok kez görüş bildirdi. Ancak cumartesi günü kamuoyunu duyurulan burka zorunluluğu, ülke çapında bu konuda ilk resmi ‘ferman’ olma niteliği taşıyor. Burka, Taliban’ın iktidarda olduğu 1996 ile 2001 yılları arasında da kadınlar için zorunlu tutulmuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.