Zam beklentisi pasaport işlemlerinde yoğunluğa neden oldu

TÜİK’in açıkladığı yeniden değerleme oranlarına göre ehliyet, pasaport gibi kalemlere yeni yılda yüzde 36,2 zam gelecek. Zamlı fiyattan pasaport almak istemeyen vatandaşlar ise Nüfus İşleri Müdürlükleri’nde aşırı yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Randevu alınarak yapılabilen işlemler için randevu alamayan vatandaş ise müdürlüklere gittiğinde ‘Randevusuz işlem yapılamıyor’ cevabını alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre yeniden değerlemede referans oran yüzde 36.2 oldu. Böylece başta ceza, harç ve damga vergisi gibi maktu vergiler olmak üzere devletin 2022 yılında vatandaştan alacağı bu tutarlar son 19 yılın rekoru düzeyinde tırmanacak.

VATANDAŞ ZAM FARKI ÖDEMEK İSTEMİYOR

İstanbul’da pasaport almak isteyen kişiler, randevu yoğunluğu sebebiyle işlem yaptıramıyor. Yoğunluğun yeni yılda yüzde 36 zamlanacak harçlardan etkilenmek istemeyenlerden kaynaklandığı öne sürülüyor.

İstanbul’da 39 ilçede nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerinde randevu yoğunluğu yüzde 100’e ulaştı.

Bu durum, pasaport süresi dolan ve yurt dışına gitmesi gereken birçok kişinin mağdur olmasına sebep oluyor.

Yaşanan yoğunluk sebebiyle pasaport randevusu alamayanlar, ilçe nüfus idaresine gidince de “Randevusuz işlem yapılamıyor” cevabını alıyor.

RAKAM BİN 500 LİRAYA KADAR ÇIKACAK

Yeni yılda 1 yıllık pasaport harcı 332 liradan 452 liraya, 3 yıllık pasaport harcı 770 liradan 1048 liraya, 4-10 yıllık pasaportun bedeli de 1008 TL’den 1478 liraya yükselecek.

Bu nedenle de birçok kişinin yıl sonuna kadar zamsız pasaport edinmek istediği, bunun da randevularda doluluğu yüzde 100’e taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.