Twitter’da ‘Organize işler’

Türkiye’de sosyal medya trollerinin her görüşten ‘karalayıcı siyasetin’ bir aygıtı haline getirilmesi tepki toplarken Twitter’dan dikkat çeken adım geldi.

Twitter, Türkiye’de 7 bin 340 hesabı ‘propaganda ve saldırı amaçlı kullanıldığı’ gerekçesiyle kapattı. Aynı günde benzer isimlerle açılan hesapların tek merkezden yönetildiği ve hükümet söylemlerinin yayılıp muhalefetin karalandığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı ise Twitter’dan yaptığı açıklamada iddiaların gerçek dışı olduğunu ifade etti.

Sosyal medya platformu Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Twitter, bu hesapların AK Parti’nin gençlik kolları ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini öne sürdü. Twitter’ın yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yanı sıra Çin ve Rusya’dan da “devlet bağlantılı bilgi yayma faaliyetlerine” karıştığı gerekçesiyle toplam 32 bin 242 hesabın platformdan çıkarıldığı belirtildi. “Türkiye içerisindeki kullanıcıları hedef alan, koordineli bir şekilde sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağın” 2020 yılı başlarında tespit edildiği açıklandı. “Bu ağın teknik göstergeleri ve hesapların davranışlarına dayanarak yaptığımız analizlerde, sahte ve ele geçirilmiş hesapların, AK Parti yanlısı siyasi söylemlerin yayılması için kullanıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güçlü destek verdiği görülmüştür. Bugün 7 bin 340 hesabı arşivlerde ifşa ediyoruz” ifadesi yer aldı. Aynı gün açılan hesaplarda, benzer isimler kullanıldığı ve ‘orijinal içerik’ üretilmediği belirtildi.

821 GB’LIK MEDYA ARŞİVİ

Twitter, söz konusu hesapların belirlenmesiyle ilgili araştırmanın Avustralya Strateji Politikaları Enstitüsü (ASPI) ve Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) ile birlikte yapıldığını aktardı. Platform, bu hesapların ve attıkları tweet mesajlarının arşivini de kamuoyuna açtı. Mayıs 2020 itibarıyla Türkiye’de hükümetle ilişkili olduğu iddia edilen 7 bin 340 hesabın, 5 GB’lık tweet arşivi ve 821 GB’lık medya arşivi açıklandı. Söz konusu ağ içinde Erdoğan ve hükümeti eleştiren hesapların da olduğu kaydedildi. Çin ve Rusya’dan da hesaplar kapatıldı. Hesapların tamamı ve içerikler platformdan kalıcı olarak çıkarıldı. En fazla Çin ile ilgili hesapların silindiği vurgulandı. Çin devleti ile bağlantılı olduğu söylenen 23 bin 750 hesap kapatıldı. Bu hesaplardan paylaşılan mesajların yayılması için yaklaşık 150 bin sahte hesabın oluşturulduğu ifade edildi. Twitter’ın Rusya ile bağlantılı olduğunu belirterek kapattığı hesap sayısı ise bin 152. Bu hesapların “siyasi amaçlarla gerçek olmayan, koordineli eylemler içerisinde olduğu” savunuldu.

‘RETWET ŞEBEKESİ GÖZLEMLEDİK’

Stanford İnternet Gözlemevi’nin hazırladığı raporda, ortalama bir tweet’in yaklaşık 3.7 etkileşim (beğeni+cevap+retweet) aldığı kaydedildi. Hashtag’lerin (konu başlığı) çoğunlukla ‘belirli siyasi amaçlar’ doğrultusunda oluşturulduğu ve büyük kısmının siyasi kampanyalar çerçevesinde kullanıldığını ortaya koyan rapordaki bulgular şöyle:

“Birçok uydurma karakter tespit ettik. Bu hesapların hepsi aynı gün, benzer isimlerle açılmış. Ayrıca birkaç tane AK Parti yanlısı ‘retweet şebekesi’ gözlemledik.

Silinenler arasında AK Parti’yi övmek için kullanılan ve tek bir merkezden yönetilen çalıntı hesaplar bulunuyordu.

Engellenen hesaplar arasında bazı muhalif hesaplar da bulunuyor. Twitter’a göre bu hesaplar bahsi geçen şebeke tarafından çalındığı için silindi.

Bu hesaplardan atılan tweetler HDP’yi eleştiriyor ve sosyal medya operasyonları yapmakla suçluyordu. Hesapların CHP’yi eleştiren tweetler attığı da görüldü.

Tweetler bazı politika reformları yapılması için hükûmete baskı yaptı. Bunlar arasında tarım sektörüne daha çok gıda mühendisi atanması, KYK borçlarının silinmesi, eski memurların emeklilik yaşının düşürülmesi gibi talepler bulunuyor. Bu paylaşımlar hükûmetin beklenen yasa değişikliğine destek sağlamak için mi yapıldı yoksa başka bir organizatör mü bu yönde talimmat verdi bilinmiyor.”

7 BİN HESAPTAN 37 MİLYON PAYLAŞIM

7 bin 340 hesaplık ağdan yaklaşık 37 milyon paylaşım yaptı. Paylaşımlarda AK Parti övülürken, muhalefet sıkça eleştirildi. Stanford raporunda, AK Parti’nin 2013’teki Gezi eylemleri sırasında sosyal medya üzerinden kamuoyu düşüncesini şekillendirmesi ve muhaliflere karşı çıkması için 6 bin kişiyi işe aldığını ileri sürüldü. Stanford araştırmacıları “AK Troller” adlı grubun gazetecileri, politikacıları ve muhalifleri hedef aldığını ve bazılarının hesaplarını çaldığını ileri sürdü.

EN ÇOK ETKİLEŞİM BEŞ HESAPLA

Twitter’ın kapattığı hesaplar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın profiliyle toplam 1.7 milyon kez iletişime geçti. Bu ya retweet ya da Erdoğan’ın hesabından yapılan paylaşımlara cevap verme şeklinde oldu. Raporda, ağdaki hesapların düzenli olarak etkileşim kurdukları kullanıcılar arasında AK Parti’nin hesabı, Cumhurbaşkanlığı, Hazine Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in olduğu savunuldu.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: KARA PROPAGANDA ARACINA DÖNÜŞTÜ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sahte hesap iddiası için ‘gerçek dışı’ dedi. Twitter’ın kararı için ‘tarihi skandal’ ifadesini kullanan Altun “Twitter bir ticari sosyal medya kuruluşu olmanın ötesinde belirli bir siyasi ve ideolojik yaklaşımı benimseyen bir kara propaganda makinasına dönüşmüştür. Geçmişte bu tür yollara tevessül etmiş birçok yapının nasıl bir akıbetle baş başa kaldığını hatırlatmak isteriz” yorumunda bulundu. Anadolu Ajansı ise raporu hazırlayan ekipte bulunan Stanford’da görevli Fazıl Alp Akış ile Ayça Alemdaroğlu’nun FETÖ ve PKK’ya destek verdiklerini öne sürdü.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.