Türkiye hekimlerini kaybediyor! Yarısından fazlasının yurt dışı planı var!

Genel Sağlık-İş Sendikası’nın “Kriz ve Sağlık Çalışanları Araştırma Raporu”na göre; sağlık çalışanlarının yüzde 57,8’i yurt dışında çalışmak istiyor. Raporda ayrıca, sağlık çalışanlarının yüzde 75,3’ünün borçlu olduğu, ek iş yapanların oranının yüzde 16 olduğu ve katılımcıların yüzde 20’ye yakınının ise istifa etmeyi düşündüğü saptandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kötü çalışma koşulları nedeniyle yurt dışına giden sağlık çalışanları için sarf ettiği “Gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteyi yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Biz asistan doktorlarımız ile buralarda devam ederiz” sözlerinin yankıları sürerken Genel Sağlık-İş Sendikası, “Kriz ve Sağlık Çalışanları Araştırma Raporu”nu yayınladı.

Rapora göre, sağlık çalışanlarının yüzde 57,8’i yurt dışında çalışmak istiyor. 24 yaşın altındaki sağlık çalışanlarının yüzde 83,3’ü, 25-34 yaş aralığındaki sağlık çalışanlarının yüzde 70,4’ü ve 35-44 yaş arasındakilerin yüzde 62,5’i yurt dışında çalışmak istiyor.

Araştırma sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının yarısının iş geliri 7 bin-9 bin 750 TL arasında; çalışanların yüzde 22,9’unun geliri ise, 4 bin 250 TL ile 7 bin TL arasında bulunuyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 75,3’ü ise borçlu, ek iş yapanların oranı yüzde 16 olarak saptandı.

‘KATILIMCILARIN YÜZDE 20’Sİ İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMEKTEDİR’

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, 14-15-16 Mart’ta iş bırakma eylemi yapacaklarını hatırlatarak rapora ilişkin bir değerlendirme yaptı. Uğur’un açıklamasında, sağlık çalışanlarının ağır ve kötü koşullarının düzeltilmesi, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi talepleri yinelendi. Uğur’un açıklaması şöyle:

“Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorunu kronikleşmiştir. Pandemi sürecinde sağlıkta şiddet artmıştır. Ayrıca sağlık çalışanları, şiddete yönelik alınan önlemleri yetersiz bulmaktadır. Sağlık çalışanlarının geneli açısından zaman baskısı ve aşırı iş yükü temel sorunların başında gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak bulgular, nöbet ve fazla mesai uygulamalarında yasalarla belirlenen sınırların ortaya çıktığını göstermektedir.

Sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 60’ı yurt dışında çalışmak istemektedir. Daha iyi yaşam ve çalışma koşullarına ulaşma isteği bu konudaki temel gerekçeyi oluşturmaktadır. Öte yandan katılımcıların yüzde 20’ye yakını istifa etmeyi düşünmektedir. İstifa konusunda öne çıkan asli gerekçe tükenmişlik, yorgunluk ve gelecek kaygısıdır. Bunun arkasından daha iyi yaşam ve çalışma koşulları ile yurtdışında çalışma isteği gelmektedir. Bir başka ifadeyle sağlık çalışanlarının öncelikli istifa gerekçesi yurtdışında çalışmak değil, mevcut koşulların ağırlığıdır.”

‘YÜZDE 43’Ü EN AZ BİR KERE KOVİD-19 GEÇİRDİ’

Raporda öne çıkan sonuçlar şöyle:

“Sağlık çalışanlarının yüzde 76’sı görev tanımı dışında işler yapıyor,

Sağlık çalışanlarının yüzde 43’ü en az bir kere Covid-19 geçirdi,

Sağlık çalışanlarının yüzde 60’ı sözlü ya da fiziksel şiddet gördü,

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde fiziksel/ruhsal sağlığı etkileyen faktörler arttı,

Sağlık çalışanlarının yüzde 51’i fazla mesaiye kaldı,

Yüzde 93’üne göre sağlık çalışanları toplum nezdinde gereken saygınlığa sahip değil,

Sağlık çalışanlarının yüzde 77,3’ü işiyle ilgili gelecek kaygısı duyuyor,

Sağlık çalışanlarının yüzde 57,8’i yurt dışında çalışmayı isteyip istemediklerine dair soruya ‘Evet’ yanıtını verdi. Alt yaş gruplarında yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı oldukça yüksektir. 24 yaş ve altındakilerin yüzde 83,3’ü, 25-34 yaşa arasındakilerin yüzde 70,4’ü ve 35-44 yaş arasındakilerin yüzde 62,5’i genel ortalamadan oldukça yüksek olacak şekilde yurt dışında çalışmak istemektedir.

‘YURT DIŞINA GİTMEK İSTEMENİN ÖNCELİKLİ NEDENİ DAHA İYİ ÇALIŞMA ŞARTLARI’

Yurt dışına gitmek isteyen sağlık çalışanlarının yüzde 51,6’sı öncelikli gerekçesi daha iyi yaşam ve çalışma şartlarıdır. Bunun arkasından yüzde 16,3 ile ülke şartlarının kötülüğü, yüzde 13,3 ile gelecek kaygısı, yüzde 6,3 ile saygınlık ve yüzde 1,8 ile özlük haklarının eksikliği olarak tespit edildi.

İstifa etmek isteyen sağlık çalışanlarının yüzde 41,9’u, bu duruma gerekçe olarak tükenmişlik, yorgunluk ve gelecek kaygısını göstermektedir. Bunun arkasından yüzde 25,8 ile daha iyi yaşam ve çalışma koşullarına yönelik talep gelmektedir. Yurtdışına gitmek konusunda kaydedilen oran ise yüzde 23,1’dir.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.