Ses hızından 1.4 kat hızlı! NASA’nın yeni süpersonik uçağı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ticari uçuşlarında kullanmak üzere üretilen sessiz süpersonik uçağını tanıttı. uçağın ses hızından 1.4 kat hızlı uçacağı ve testlerin ABD’deki şehirler üzerinde uçarak yapılacağı belirtildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve havacılık şirketi Lockheed Martin, ortak geliştirilen sessiz süpersonik uçağı X-59’u tanıttı.

Bir ilke imza attıklarını ifade eden NASA, uçağın hava yolculuğunda devrim yaratacak verileri toplamayı ve ses hızından daha hızlı seyahat edebilen yeni nesil ticari uçakların önünü açmayı hedeflediğine dikkat çekti.

NASA’nın üst düzey yöneticilerinden Pam Melroy tanıtımda, “Bu, yalnızca NASA’nın ve tüm X-59 ekibinin sıkı çalışması ve yaratıcılığı sayesinde mümkün olan büyük bir başarıdır. NASA’nın X-59’u seyahat etme şeklimizi değiştirmeye yardımcı olacak ve bizi çok daha kısa sürede birbirimize yakınlaştıracak” dedi.

‘SES HIZININ 1.4 KATI HIZLA UÇACAK’
ABD ve diğer ülkelerin şehirlerde yaşayan insanlar için yüksek sesli, şaşırtıcı ses patlamalarının yol açtığı rahatsızlık nedeniyle bu tür uçuşları 50 yıldır yasakladığını belirten NASA, X-59’un ses hızının 1.4 katı, yani 925 mil/saat hızla uçması beklendiğini açıkladı.

Uçağın 2024’ün sonuna doğru ilk kez havalanacağını belirten NASA, uçuş testlerinin ABD genelinde seçilecek şehirlerin üzerinde uçarak yapılacağını ve ürettiği sesin insanlar tarafından nasıl algıladığı konusunda veriler toplayacağını ifade etti.

X-59 ‘un süpersonik uçuşlarda kullanılan diğer uçaklardan farklı olduğunu belirten NASA, “X-59 benzersiz bir deneysel uçaktır, bir prototip değildir; teknolojilerinin amacı gelecek nesil sessiz süpersonik uçaklara bilgi sağlamaktır.

X-59’un ince, konik burnu, uzunluğunun neredeyse üçte birini oluşturuyor ve normalde süpersonik bir uçağın ses patlamasına neden olmasıyla sonuçlanacak şok dalgalarını kıracak” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.