Servetlerini ikiye katladılar! Krizler zenginlere yarıyor

Dünya genelinde yaşanan pandemi ve savaşlar nedeniyle son üç yılda zorlu bir dönemden geçilirken, Oxfam’ın raporuna göre dolar milyarderlerinin bu süreçte servetlerini ikiye katladıkları ortaya çıktı. Bu durum, yoksullarla zenginler arasındaki uçurumun daha da derinleşmesine yol açıyor.

Londra merkezli yardım kuruluşu Oxfam tarafından Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınlanan rapora göre, dünyanın en zengin beş erkek milyarderi, 2020 yılından bu yana servetlerini ikiye katladı. Raporda, dünya nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan yaklaşık 5 milyar kişinin ise daha da fakirleştiği belirtiliyor.

Raporda kullanılan veriler, Forbes dergisi ve Bank Credit Suisse’in tahminleri gibi farklı kaynaklardan toplanmış. Oxfam, mevcut ekonomik büyüme oranları göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ilk dolar trilyonerinin ortaya çıkabileceğini öngörüyor. Aynı raporda, küresel yoksulluğun 230 yıl sonra bile tamamen aşılamayacağına dair tahminler de yer alıyor.

DW’de yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu üyesi ve eski başkan adayı Bernie Sanders, raporun önsözünde “Milyarderler zenginleşiyor, işçi sınıfı mücadele etmek zorunda, yoksullar ise çaresizlik içinde yaşıyor” şeklindeki ifadeleriyle küresel ekonominin hüzünlü durumuna dikkat çekiyor. Sanders, gelir ve servet arasındaki eşitsizliğin tarihte hiç bu kadar büyük olmadığını vurguluyor.

HER SAAT 14 MİLYON DOLAR ARTTI
Raporda, dünyanın en zengin beş kişisinin serveti, 2020 yılından bu yana her saat 14 milyon dolar artarak 405 milyar dolardan 869 milyar dolara yükseldiği kaydediliyor. Buna karşılık, dünya nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan en yoksul kesimin serveti ise 20 milyar dolar azalmış durumda. Ayrıca, 791 milyon işçinin maaşlarının enflasyonla orantılı olarak artmadığı ve her bir işçinin son iki yılda ortalama bir maaş kaybına uğradığı belirtiliyor.

Oxfam Almanya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Serap Altınışık, ekonomik adaletsizliğin toplumu giderek artan bir baskı altına aldığını belirtiyor. Altınışık, bu eşitsizliğin cinsiyete ve ırka özgü ayrımcılıkları körüklediğini ve demokrasiyi tehdit ettiğini, ayrıca iklim krizinin daha da derinleşmesine yol açtığını ifade ediyor.

‘UÇURUMU GİDERMEK İÇİN VARLIK VERGİSİ ŞART’
Oxfam, gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltmak için küresel çapta bir varlık vergisi uygulanmasını öneriyor. Bu verginin, Almanya’da yılda 93,6 milyar dolar, dünya genelinde ise yılda 2,5 trilyon dolarlık bir kaynak yaratabileceği tahmin ediliyor. Bu kaynaklar, iklim koruma, eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik gibi alanlarda kullanılabilecek.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.