Özyeğin Üniversitesi ve Le Cordon Bleu İş Birliğinde ‘Türk Mutfağı Eğitim Programı’ 12 Ekim’de Yeni Döneme Başlıyor

“Zengin ve Köklü Türk Mutfağı Le Cordon Bleu Mezunları ile Dünyaya Açılıyor”

Türk Mutfağının zengin kültürünü uluslararası çapta tanıtma ve geliştirme misyonuyla, Özyeğin Üniversitesi iş birliğinde başlatılan Le Cordon Bleu Türk Mutfağı Eğitimi ilk mezunlarını verdi. Le Cordon Bleu İstanbul’un Türkiye’deki 10. yılında başlatılan program, ülkenin en kapsamlı “Türk Mutfağı” eğitimi olarak dikkat çekiyor. Böylece Türk yemek kültürünü dünya mutfaklarına taşıyacak profesyonellerin yetiştirilmesi hedeflenen programın yeni dönem eğitimleri 12 Ekim 2022 tarihinde başlayacak.

1895 yılında Paris’te kurulan ve dünyanın en prestijli mutfak sanatları okulu olarak tanınan Le Cordon Bleu, Özyeğin Üniversitesi iş birliğinde Le Cordon Bleu İstanbul çatısı altında sunduğu ‘Türk Mutfağı Programı’ ile Türkiye’de mutfak sanatlarının gelişimine sunduğu katkıyı derinleştirdi. Kurumun Türkiye’deki 10. kuruluş yılında hayata geçirdiği eğitim programı, ilk mezunlarını verdi. Türk mutfağına dünya standartlarında, vizyoner bir yaklaşım sunan programın yeni dönem eğitim çalışmaları ise 12 Ekim 2022 tarihinde başlayacak.

Le Cordon Bleu ‘Türk Mutfağı Programı’, yüzlerce yıllık köklü mirasa sahip Türk mutfağının zengin içeriğinin uluslararası ölçekte tanıtılması ve Türk gastronomisini geleceğe taşıyacak şef adaylarının yetiştirilmesi amacıyla yürütülüyor. Bu kapsamda eğitimler, ‘klasik’ ve ‘bölgesel’ olmak üzere iki seviyeden oluşuyor. Program, Le Cordon Bleu’nun tecrübeli şeflerinin yanı sıra alanında öncü misafir şef ve uzmanların katılımıyla zengin bir deneyim, bilgi ve donanım alanı sunuyor. İngilizce ve Türkçe olmak üzere çift dilde gerçekleştirilen program, uygulama seansları, gösterimler, kuram dersleri ve saha gezileri ile destekleniyor. Her bir seviye 11 haftada 120 saatlik program olarak sunuluyor ve her 2 seviyeyi başarı ile tamamlayan öğrencilere “Diplôme de Cuisine Turque” belgesi veriliyor.

Mükemmeli hedefleyen Le Cordon Bleu, Türk mutfağının gastronomik gelişiminde rol alıyor

Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu, yeni eğitim programları Türk Mutfağı’nın ilk dönemi başarıyla tamamlamasından memnuniyet duyduklarını ifade etti; “Çok kıymetli bir kültürel ve ekonomik değer yaratan Türk mutfağında reçetelerin metodolojik bir yaklaşımla standartlaştırılamadığı için nesilden nesle kaybolmaya başladığını veya yanlış aktarılabildiğini gözlemliyoruz. Buna bir çözüm sunmak üzere Türk Mutfağı Eğitimini uluslararası eğitim disiplinine sahip bir modelde, standartlara bağlı kalarak öğretmeyi hedefledik. Programımızın ilk döneminde yakaladığı başarı köklü Türk mutfağının küresel çapta tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasında bir umut ışığı oldu. Le Cordon Bleu Türkiye olarak 10. yılımızı kutlarken başlattığımız bu programı gururla sürdüreceğiz ve kurumumuzun tüm dünyada 126 yıllık eğitim tecrübesini, eğitim modellerini kullanarak Türk yemek kültürünü dünya mutfaklarına taşıyacak genç şefler yetiştireceğiz” dedi.

Le Cordon Bleu Yönetici Eğitmen Şefi Erich Ruppen ise “Türk Mutfağı Programımız, inanılmaz bir yiyecek çeşitliliği ile teknik ve gelenekleri öğrenme, en önemlisi de yerel ve orijinal ürünlerle çalışma fırsatı tanıyor. Türk Mutfağının her yönünü tek bir kaynaktan öğrenip diploma alma şansı sağlıyor. İlk seviyede öğrenciler geleneksel Türk Mutfağı tekniklerini kapsamlı bir eğitimle öğrenecek, ikinci seviyede ise Türk reçetelerine daha modern bir yaklaşım ile bakacaklar. Yabancı öğrencilere hitap edebilmek için programın çift dilli olması önem taşıyor. Aynı zamanda yeni başlayanların yanı sıra, Türk mutfağındaki beceri ve özgüvenlerini geliştirmek isteyen profesyonelleri de kapsıyor. Program sırasında öğrencilerimiz geniş bir ürün yelpazesi tanıma, her ürünün çeşitleri ve gastronomi alanındaki işlevleri ile ilgili uzman bilgiler öğrenme fırsatı yakalıyor” şeklinde konuştu.

Türk mutfağının zengin mirası, uluslararası arenaya taşınıyor

Türk Mutfağı Programı’nın ilk mezunlarını vermesinden büyük bir mutluluk duyduklarını dile getiren Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doçent Dr. Özge Samancı; “Özyeğin Üniversitesi çatısı altında oluşturulmuş olan Le Cordon Bleu Türk Mutfağı Programının zengin ve çok katmanlı köklü bir kültürel mirasa sahip Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtılmasında öncü bir rol üstleniyor. İş ortaklığımızın 10. yılını taçlandıran Le Cordon Bleu Türk Mutfağı Programı, ülkemizin zengin mutfak kültürünün ve geleneksel ve yöresel mutfak tekniklerinin uluslararası standartlarda bir vizyonla ele alınmasına ve tüm dünyaya tanıtılmasına hizmet ediyor. Aynı zamanda Le Cordon Bleu Türk Mutfağı eğitim programı, Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün yürüttüğü ‘Türk Mutfağı’ alanındaki bilimsel araştırmalar ve çalışmalar için önemli bir etkileşim alanı oluşturuyor” dedi.

Türk Mutfağı Programı mezunları dünyaya açılıyor

Türk Mutfağı Programı’nın ilk mezunları arasında yer alan ve bölüm birincisi olan Ece Sürel hedefinin Türk mutfağını dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti. Sürel; “Profesyonel hayatım boyunca dünyanın birçok ülkesini gezdim ve farklı ülkelerdeki yemek kültürünü, sokak yemeklerini görüp tattım. Ancak bu süreçte fark ettim ki Türk Mutfağı hak ettiği ölçüde temsil edilmiyor. Bu doğrultuda Türk Mutfağı eğitimi almaya karar verdim. Bunun için doğru yerde mutfak tekniklerini öğrenmek gerektiği bilinciyle Le Cordon Bleu’de yeni açılan Türk Mutfağı programına katıldım. Türk yemekleri konusunda bize yeni teknikler öğreten şeflerimizin deneyim ve niteliklerinden çok faydalandım ve bunları Türk yemeklerine uygulamaya çalıştım. Eğitim dönemi boyunca Le Cordon Bleu Eğitmen Şeflerinden, Türkiye’nin ünlü şeflerinden ve saha gezilerinden aldığım eğitimler çok faydalı oldu. Şimdi amacım öğrendiklerimi yurtdışına taşımak ve Türk Mutfağını dünyaya sevdirmek olacak” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.