Otomobil satışında tüm zamanların rekoru!

Son zamanlarda yatırımcıların otomobile ağırlık verdiği gözlemlenirken, sıfır kilometre otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışlar geçen ay 100 bin adeti geçti. Böylece tüm zamanların mart satış rekoru kırıldı. Otomotiv satışlarındaki bu büyük artışta, seçim sonrası döviz kuru ve faizlerdeki muhtemel yükselişin etkisi oldu.

Enflasyonun fahiş artışı sonrası Türkiye’deki yatırımcıların, varlıklarını korumak isterken rekor seviyede yükselen borsaya yönelmesiyle borsa, 2022’de yüzde 200’ün üzerinde değer kazandı. Bu yılın başından beriyse inişli çıkışlı bir seyir izleyen borsa, varlıkları da enflasyona karşı korumaya yetmemeye başladı. Bu sebeple yatırımcılar, yeniden başka araçlara yöneldi.

Varlıkları korumak için bu kez de otomobile yönelim gözlenmeye başlarken, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, Şubat 2023’te otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 63,4 artarak 81 bin 148 adet olmuştu. Böylece sektör en yüksek şubat satışlarına ulaşmıştı.

Ekonomi gazetesinin haberine göre, mart ayında ise satışlar 110 bini aştı.

‘MARKALAR MALINI ERKENE ÇEKTİ, SEÇİM SONRASI BELİRSİZ’
Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen’in bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, pandeminin başlamasından bu yana biriken talebin, üretimdeki sıkıntılar nedeniyle karşılanamadığını hatırlatarak, araç bulunurluk sorunun martta azaldığına dikkat çekti.

Bunun önemli nedenlerinden birinin birçok markanın araçların büyük kısmını seçimden önce getirmeye çalışması olduğunu belirten Gülan, “Markalar malını erkene çekti. Çünkü seçimden sonrası belirsiz. Kim seçilirse seçilsin seçim sonrasında yeni mevduat faiz dengesini kimse kestiremiyor. Uzun süredir stabil seyreden döviz kurunun da ne olacağını kimse bilmiyor” diye konuştu.

Gülan, otomobilin bir yatırım aracı olarak da tercih edildiğini vurgulayarak, “Ev almayan otomobile yöneliyor” dedi. Alp Gülan, mayısa kadar satışlardaki yüksek ivmenin devam etmesini beklediklerini, ancak mayıs ayıyla birlikte piyasada kısmen bir yavaşlama olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.