Omicron vakaları her iki günde bir ikiye katlanıyor

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışma, Omicron vakalarının her iki günde bir ikiye katladığını ve bulaştırma katsayısının (R) 3 olduğunu gösterdi. Omicron ile yeniden enfeksiyon riskinin Delta varyantından 5,4 kat daha fazla olduğu ve iki doz aşının koruyuculuğunun yüzde 0 ile yüzde 20 arasında kaldığı da belirtildi.

Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 89 ülkede tespit edilen Omicron varyantı küresel çapta artmaya devam ederken, bilim de endişe veren varyantı anlamak için zamanla yarışıyor.

İngiltere’deki Imperial College of London Üniversitesi tarafından yapılan son çalışmada, Omicron varyantının, geçmiş enfeksiyondan veya iki aşı doz aşı ile elde edilen bağışıklıktan büyük ölçüde kaçtığı görüldü. Yeni rapor, Omicron varyantı ile yeniden enfeksiyon riskinin Delta varyantından 5,4 kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Bu durum, geçmiş Omicron enfeksiyonunun ardından, yeni Omicron enfeksiyonuna karşı korumanın yüzde 19 kadar düşük olabileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar, İngiltere’deki Omicron vakalarının yayılımını takip etmek amacıyla, 29 Kasım ve 11 Aralık 2021 tarihleri ​​arasında Kovid-19 testi yapılan hastaların PCR testi verilerini kullandı.

Çalışmanın yazarları, ikinci aşı dozlarının üzerinden iki veya daha fazla hafta geçmiş olan ve destekleyici dozlarının (AstraZeneca/Oxford ve Pfizer/BioNTech aşıları için) üzerinden iki veya daha fazla hafta geçmiş olan kişilerde Delta’ya kıyasla semptomatik bir Omicron vakası geliştirme riskinin önemli ölçüde arttığını buldu. Omicron enfeksiyonuna karşı iki dozdan sonra yüzde 0 ila yüzde 20 arasında ve bir destekleyici dozdan sonra yüzde 55 ila yüzde 80 arasında aşı etkinliği tahmin edildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.