Mahsa Amini’nin protestolarına gizli komite! İran ceza yağdırmaya devam ediyor

İran devletinin, Mahsa Amini protestolarına destek veren ünlüleri cezalandırmak için gizli bir komite kurduğu ortaya çıktı. Listede yer alan birçok ünlü isim, protestolara destek verdikleri için ekonomik yaptırımlar, seyahat yasakları ve gözaltılarla karşılaştı.

İran’da baş örtüsü düzgün olmadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından işkenceyle öldürülen Mahsa Amini’nin ardından protestolar başlamıştı. 16 Eylül’den sonra ülke çapında başlayan gösterilerin ardından 529 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yine işkenceyle gözaltına alınıp tutuklandı, 4 kişi ise idam edildi.

Tüm bu protestolar ve tutuklamalar dünya çapında tepki alırken BBC’nin elde ettiği belgelere göre protestolardan yalnızca 6 gün sonra destek veren ünlüleri cezalandırmak için gizli bir komite kurduğu ortaya çıktı.

ÜNLÜLERİ CEZALANDIRMAK İÇİN KOMİTE KURULDU
Söz konusu komitenin 141 ünlü ismin bulunduğu listeyi Ekonomi Bakanlığı’na gönderdiği belgelendi. Komite, bakanlık yetkililerinden, bu ünlü isimlerin vergi beyanlarının kontrol etmesini istiyor. Listede, ünlü futbolcu Ali Daeiile oyuncu Taraneh Alidoosti de yer alıyor. Bu listede yer alan ve daha sonra eklenen çok sayıda ünlü isim, temel haklar için başlayan protestolara destek verdikleri için ekonomik yaptırımlar, seyahat yasakları ve gözaltılarla karşılaştı.

İranlı ünlü şarkıcılar, oyuncular, spor dünyasından isimler de protestolara destek veren paylaşımlar yapmıştı. Elde edilen 22 Eylül tarihli resmî belge, oluşturulan komitenin ismini ‘Şöhretliler Görev Timi’ olarak açıklıyor. Komitenin başkanı olarak İslami Rehberlik ve Kültür Bakanı Mohammad Mehdi Esmaili’ye işaret ediliyor. Esmaili, Avrupa Birliği tarafından yaptırım kapsamına alınan rejim yöneticileri arasında yer alıyor.

ÜNLÜ OYUNCULARA GÖZALTI
17 Aralık’ta bir protestocunun idamını kınadığı için iki hafta gözaltına alınan oyuncu Taraneh Alidoosti’nin yanı sıra, yine sinema dünyasından Asghar Farhadi, Pegah Ahangarani, Manijeh Hekmat, Barzou Arjomand ve Shahin Samadpour de protestolara açıkça destek verdi. Komite bu kişileri ekonomik yaptırım uygulamak için vergi beyanlarını inceleme altına aldı.

BBC Farsça Servisi’ne konuşan iki kişi, protestolara destek verdikleri için banka hesaplarının bloke edildiğini doğruladı. ‘Çok Gizli’ ibaresinin yer aldığı 26 Eylül tarihli bir başka belgeden, ‘Şöhretliler Görev Timi’nin isminin ‘Şöhretliler Komitesi’ olarak değiştirildiği ve kalıcı hale dönüştürüldüğü anlaşılıyor.

ÜNLÜLERE MAL VARLIKLARINI DONDURMA CEZASI
1 Kasım tarihli üçüncü belgede ise Katar’daki Dünya Kupası öncesi İran futbol takımı oyuncularının olası destek gösterilerinin nasıl ele alınması gerektiği ele alınıyor. Ünlü oyuncuların mal varlıklarının dondurulması gerektiği ifade ediliyor.

Bu belgede aynı zamanda Fatemeh Motamed-Arya isimli ünlü oyuncu hakkında, savcılığa çağrı yapılıyor ve hızlı bir soruşturma başlatılması isteniyor. Motamed-Arya, İslami rejimin, sokak panolarında başörtülü fotoğrafını kullanması sonrası, başörtüsüz bir fotoğrafını sert açıklamalarla birlikte paylaşmıştı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.